Helvetesild

Et smertefullt utslett som skyldes et Varicel-zoster- virus (Herpes varicellae). Varicel-zoster virus forårsaker vannkopper. Helvetesild skyldes reaktivering av vannkoppevirus, ofte mange år etter den opprinnelige infeksjonen.
Helvetesild er et smertefullt utslett som forårsakes av vannkoppeviruset, varicella-zoster virus (VZV). Sykdommen kalles herpes zoster på fagspråket.
Helvetesild skyldes det samme viruset som gir vannkopper hos barn, varicella zoster virus (VZV). Man må ha hatt vannkopper først for å kunne få helvetesild.
Hvis man aldri har hatt vannkopper, kan man forsøke å unngå smitte ved å unngå kontakt med personer med vannkopper eller helvetesild.
Hvis immunforsvaret er sterkt nedsatt, er man særlig utsatt for å få alvorlige tilfeller av helvetesild.
Ved utbrudd i pannen er det en risiko for angrep av øyet. Øyebetennelse med herpes zoster virus skal behandles av øyelege.
Ved lettere tilfeller kan man behandle med sårsalve og smertestillende midler (Paracet og liknende). Du bør sørge for å holde utslettet rent og tørt for å unngå infeksjon med bakterier. Dekk sårområdet med en tørr og luftig bandasje som ikke kleber seg til sårflaten.
Hvorfor får man helvetesild?
Etter at man har blitt smittet, beveger vannkoppeviruset seg fra huden langs nervebanene inn til nerverøttene. Her inaktiveres viruset.
Vannkoppeviruset går i «dvale». Ved senere reaktivering, vandrer viruset langs nervebanene og ut til huden. Hvilke faktorer som helt nøyaktig fører til reaktivering av vannkoppevirus vet man ikke.

Helvetesild eller herpes zost er en mer vanlig virusinfeksjon.

Hyppighet
Sykdommen kan treffe alle, som har hatt vannkopper. de fleste sauene først helvetesild som voksen, og det er spesiellt eldre mennesker, som treffes. Man regner med at en femdel av befolkningen vil få utbrudd av helvetesild, så det er en mer hyppig infeksjon. Da flere og flere blir mer gamle, vil det også komme flere tilfeller av helvetesild.

Årsak
Helvetesild skyldes infeksjon i huden med skoldkoppevirus. Dette virus blir i kroppen, etter vi som barn har vært smittet med vannkopper. Skoldkoppevirus ligger inaktivt i en dvaletilstand i følenervenes røtter, som finnes tett på ryggsøylen. Hvis vi naturlige motstandskraften mot dette viruset svekkes, kan virus igjen begynne å formere seg og vandrer deretter ut i huden og gir helvetesild.

Jo eldre vi blir, jo større risiko er det for at vi motstandskraften minskes, hvilket igjen betyr at risikoen for utbrudd av sykdommen stiger.

Symptomer
Helvetesild viser seg ved at det kommer et utslett på huden. Utslettet består av mange små blærer og rødme av huden. Blærene brister etter noen dager, hvoretter det kommer sårskorper, som etter hvert faller av. Det er mer karakteristisk, at utbruddet bare treffer den ene siden av kroppen. Utbruddet på huden varer normalt ca. 3 uker.

I ca. halvdelen av tilfellene kommer utbruddet på brystet eller ryggen. Det er spesiellt ubehagelig hos den femdelen av tilfellene, som treffes i den ene siden av ansiktet. Noe sjeldnere vil helvetesild slå ut på hals, armer og bein.
Eldre mennesker med helvetesild har stor risiko for at få smerter, samtidig med at utslettet dukker opp. Det skyldes at skoldkoppevirus gir en betennelse i følenervene til huden. Smerter er sjelden hos barn og yngre mennesker, som får helvetesild.

Sykdommen har fått sitt navnet etter de voldsomme brennende og jagende smertene, som kan oppstå i den hudområdet som har vært truffet.

Hvis helvetesild sitter i huden omkring øyet, er det risiko for at øyet blir påvirket. Virus kan gi infeksjon i hornhinnen, som setter ned synet. Man skal derfor alltid rask søke lege, hvis det er helvetesild i ansiktet.

I sjeldne tilfeller kan det i forbindelse med et utbrudd av helvetesild komme satte ned kraft av musklene eller lammelse av musklene. Det skyldes at virus påvirker nervebanene til musklene. I ansiktet kan musklene omkring munnen påvirkes så den ene munnviken «henger».

Satte ned hørsel er en annen sjelden komplikasjon til helvetesild. de fleste vil heldigvis oppleve, at hørsel og muskelfunksjonen bedres etter noen tid.
Faresignal

I 1-2 dager før utbrudd av helvetesild kan det være smerter i huden, uten at det er synlige forandringer. Disse smerter kan mistolkes som migrene, blodpropp i hjertet eller gallesteiner. Hvis det er mange smerter Hvis utslettet kommer, er det også stor risiko for at det vil være smerter under utbruddet og i mange måneder deretter.

Hva kan man selv gjøre?
Det er for øyeblikket ikke noe man selv kan gjøre for å unngå helvetesild. Det forventes at det i løpet av kort tid godkjennes en vaksine, som skal gis i 50-60 års alder, og som minsker risikoen for at man sent i liv får helvetesild.

Forløp
Normalt vil man bare få helvetesild en eller få ganger i sitt livet. Det skyldes at organismens motstandskraft mot vannkopper blir stimulert i forbindelse med sykdomsutbruddet.

Behandling
Helvetesild kan behandles med legemidler, som inneholder stoff, som hemmer skoldkoppevirus. For å virke skal man starte behandlingen rask mulig og helst innenfor 3 dager etter, at det er kommet de første blærene i huden.

Behandlingen vil dempe smertene og bevirke at utslettet rask forsvinner. Men enda viktigt vil behandlingen sette ned risikoen for å få smerter i mange måneder etter utbruddet.

Skulle det være oppstått kroniske smerter, kan man hjelpes med medisin, som normalt brukes ved epilepsi og depresjon. Blokader er også en mulighet.
Er det helvetesild i øyet, vil øyenlegen behandle med øyesalve, som hemmer virus.

Nettsteder om Helvetesild:

Laserklinikken | Helvetesild
Laserklinikken er Europas største laserklinikk. Laserklinikken har alle typer. 28 år har Anne Harila behandlet helvetesild i akutte og kroniske tilstander på.

HELVETESILD.som er vanlige ved helvetesild, en infeksjonssykdom som ofte forekommer. Helvetesild varer som regel bare noen dager, men i spesielle tilfeller kan den.

Helvetesild – Lommelegen.no
Helvetesild er en infeksjon forårsaket av varicella-zostervirus. personer med hiv eller andre immunsvekkelser får lettere helvetesild enn andre.

Annonser:

Legg igjen en kommentar