Herpes simplex – virus

Herpes simplex er den sykdommen man vanligvis forbinder med ordet herpes. Den genitale formen er en seksuelt overførbar infeksjon.
Genital herpes er hovedsakelig en seksuelt overført sykdom. Hvis man har herpes og er gravid er det viktig at man forteller det til legen. Herpesviruset kan nemlig overføres til barnet ved fødselen.
Det finnes to slags herpes simplex – virus (HSV). Begge typer kan angripe hud og slimhinner over hele kroppen. Hyppigst ser man at HSV-1 angriper munn og lepper, mens HSV-2 oftest finnes på kjønnsorganene.
Genital herpes er en smittsom virussykdom som skyldes herpes simplex – virus. Den angriper hud og slimhinner og viser seg som røde hudpartier med grupper av små væskefylte blærer. Det kan svi og klø. Blærene sprekker og blir til sår som gror i løpet av 2 – 3 uker uten arr. Herpes smitter ved tett fysisk kontakt og ofte ved samleie. Genital herpes viser seg på kjønnsorganene og ved endetarmen. Ved munnsex kan et herpesmunnsår smitte til kjønnsorganene.
Herpes simplex debuterer med et primærutbrudd ca. 1 uke etter første infeksjon. Dette utbruddet er som regel det kraftigste, og arter seg i form av dannelse av blemmer i huden. Disse sprekker etterhvert for så å danne væskende, kløende og sviende sår.
Etter primærutbruddet er det videre forløpet veldig individuelt. Noen vil være plaget med hyppige residiv, mens andre aldri vil få flere utbrudd.
Legen kan sette i gang en behandling mot herpes. Behandlingen vil forkorte sykdomsperioden med noen dager. Hvis den skal ha noen effekt er det viktig at den startes så tidlig i som mulig, dvs. ved de første tegn på at et herpesutbrudd kommer.
Herpes simplex-virus (heretter HSV) tilhører virusgruppen humane herpesvira. Det finnes to typer herpesvira; HSV type 1 og 2.

Herpes på kjønnsdelene er en av de mer utbredt kjønnssykdommene i befolkningen.

Hyppighet
Cirka 20 % av alle voksne dansker er smittet med sykdommen, de fleste uten å vite det. Risikoen for å være smittet er avhengig av hvor mange forskjellige partnere man har hatt i sitt livet. Dersom ens partner har herpes, er det stor risiko for å bli smittet.

Årsak
Herpes ved kjønnsdelene skyldes en virusinfeksjon. Det kan være tale om smitte med ett av to herpesvirus:

* herpes simplex virus type-II
* herpes simplex virus type-I.

de fleste blir smittet med type-II herpesvirus, men det er flere og flere som smittes med type-I herpesvirus.

Virus overføres ved samleie eller ved munnsex (oralsex). Når først man er smittet, vil virus vandre langs nervebanene til følenervenes røtter, som ligger nær ved ryggsøylen. Her ligger herpes virus i en dvaletilstand, men kan sent bli aktiv igjen og føres ut i hud- og slimhinner, hvilket så resulterer i et nytt utbrudd av sykdommen.

Symptomer
Få dager etter at man er blitt smittet med herpes virus, kan det komme små smertefulle blærer og sår ved kjønnsdelene. Hos mannen på forhuden og hos kvinnen på innsiden av skamleppene.

Hvis det er første utbrudd av sykdommen, kan man bli mer påvirket med hodepine, muskelsmerter, vondt i halsen. Det kan også være smerter, som stråler ned i beinet, fordi nervebanene er påvirket.

Enkelte kvinner kan få mange sår og kraftig hevelse, hvilket gjør at man har vanskelig ved å tisse. Sårene vil hele etter ca. 7-10 dager, men ved det første utbruddet kan det være herpessår i 3 uker.

Personer, som har hatt forkjølelsessår, før de blir smittet med herpes ved kjønnsdelene, vil ha en viss immunitet mot herpesvirus type-I. Det bevirker at de sjelden vil få kraftig utbrudd av herpes, hvis de smittes med type II virus sent i liv.

Er det tilbakevendende utbrudd av herpessår, oppstår de ofte på samme område av slimhinnen hver gang.

Det er mange av de som smittes med type-II herpesvirus, som vil få regelmessige utbrudd av sykdommen. Disse utbrudd kan være knyttet med bare mer beskjedne plager. Det kan være få dagers varende små sår, rifter eller rødme, man kanskje bare oppfatter som irritasjon eller sopp.

Det er noen kvinner og homoseksuelle menn, som blir smittet med herpes på bakdelen. Er det tilfellet, kan det komme nye utbrudd på dette området av kroppen

Faresignal
Man skal være oppmerksom på at selv lette plager og ubehag ved kjønnsdelene kan være tegn på herpes. Det er viktig, at man i den situasjonen kontakter sin legen, så man kan få avgjort om det er tale om en herpesinfeksjon.

Hva kan man selv gjøre?
Det best rådet er å unngå å bli smittet med herpes ved kjønnsdelene. Ved å anvende kondom hver gang man er sammen med en ny partner, kan man sterkt minske risikoen for å bli smittet.

Hvis man først er smittet med herpes ved kjønnsdelene, kan man være oppmerksom på om det kommer utbrudd i stressituasjoner eller ved menstruasjonen.

For å minske risikoen for å føre smitten videre er det viktig å unngå å ha samleie, hvis det er den minste mistanken om at det er et herpesutbrudd på slimhinnene.

Ved å behandle med virushemmende krem eller tabletter kan man også rask få virus til å forsvinne fra slimhinnene og dermed minske risikoen for å føre smitten videre.

Undersøkelse
Legen kan ta en smule av sårvesken og sende den til undersøkelse for herpesvirus. Resultatet vil foreligge etter ca. 1 uke.

Forløp
Det er stor variasjon på forløpet av herpes ved kjønnsdelene. de fleste vil ha utbrudd av sykdommen noen få ganger om året. Det ser ut til at kroppen etter hvert hos mange vil bremse for nye utbrudd. Man kan si at infeksjonen «brenner ut» med alderen, enda det alltid vil være en risiko for et nytt aktivt utbrudd.

En mindre gruppe som er smittet med type-II herpesvirus vil få mer hyppige utbrudd. Disse personer kan i dag hjelpes med forebyggende medisin.

Herpes og graviditet
I mer sjeldne tilfeller kan den gravide kvinnen smitte sitt nyfødte barnet. Det svinger seg helt overveiende om kvinner, som første gang blir smittet med herpes ved kjønnsdelene kort før fødselen. Det er typisk kvinner, som ikke har hatt verken forkjølelsessår eller herpes ved kjønnsdelene, som er mer utsatte. Har disse kvinnene så en partner, som er smittet med herpes, kan det skje smitte sist i graviditeten.
Kvinner, som tidligere har hatt herpes ved kjønnsdelene, smitter nesten aldri barnet, fordi barnet er beskyttet av moder antistoffer.

Det er slik ikke alle kvinner, som skal ha laget keisersnitt, enda det er utbrudd av herpes ved fødselen.

Man skal alltid fortelle jordmoren og legen om man selv eller ens partner har herpes, fordi man så i god tid før fødselen kan finne ut av om det er en reell smitterisiko for barnet.

Behandling
Hvis man skal behandle et herpesutbrudd på kjønnsdelene, kan man med fordel anvende medisin, som hemmer herpesvirus. Behandlingen skal starte rask muligt for å gi den største effekten. Det er ikke tale om en helbrede behandling, men en behandling som avkorter forløpet av utbruddet. Hos legen din kan du få resept på denne medisinen.
Personer, som har mer hyppige utbrudd av herpes, kan best behandles med en forebyggende tablettbehandling. Tablettene skal da tas hver dag for å forhindre at det kommer utbrudd.

Det er ikke mulig å vaksinere mot herpes.

Nettsteder om Herpes simplex-virus:

NettDoktor.no – Fakta om forkjølelsessår, Herpes labialis
Forkjølelsessår (Herpes labialis). Hva er forkjølelsessår? Forkjølelsessår er en meget vanlig virussykdom forårsaket av et Herpes simplex – virus(HSV).
www.nettdoktor.no/sykdommer/fakta/herpeslabialis.php

VIRUS
Vanlege virusvektorar er retrovirus, adenovirus, adeno-assosiert virus, og herpes simplex virus. Me kunne lett forlengja lista. For å finna att vektoren i..
www.uib.no/elin/elpub/uibmag/4-96/virus.htm

Resultat – Legemiddelsiden
Mukokutan herpes Simplex Virus (HSV) infeksjon som ikke responderer på acyklovir hos. Alvorlige infeksjoner forårsaket av herpes simplex-virus i hud.
www.legemiddelsiden.no/default.aspx?PageID=160&txtType=indikasjoner&txtValue=herpes –

Herpes genitalis – Pasienthåndboka
Genital herpes er en infeksjon i underlivet med herpes simplex virus (HSV). Det skilles mellom to typer virus: HSV-1 og HSV-2.
www.pasienthandboka.no/default.asp?mode=document&documentid=1360

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar