Malaria

Ved godartet malaria er prognosen god. Prognosen er også generelt god ved rask behandling uansett malariatype.
Malaria er en infeksjon med en parasitt med navnet Plasmodium. Det er 4 forskjellige plasmodium-arter som er aktuelle: Plasmodium vivax, ovale, malariae og falciparum. Smitten blir overført til mennesker ved myggstikk
Sykdommen, og eventuelt hvilken type malariasmitte det dreier seg om, påvises ved hjelp av blodprøve. Når legen har fastslått hvilken form for malaria en har, blir man foreskrevet én av flere typer medisiner. I svært alvorlige tilfeller gis medisinen intravenøst.
Malaria er forårsaket av fire forskjellige typer malariaparasitter som kalles plasmodier. Disse finnes først og fremst i varme og fuktige områder i Afrika sør for Sahara, men også i enkelte asiatiske land.
Ved kronisk malaria, blir pasienten anemisk og får en generelt dårlig allmenntilstand.
Man får smitten gjennom myggstikk av smittebærende mygg. Malariamyggen får smitten i seg ved å suge blod som er malariasmittet. I myggen modnes parasitten, og overføres til en ny person ved myggstikk.

Nettsteder om Malaria:

P4: Frykter malaria
P4 (Oslo): Forsvaret frykter dødelig malaria i forbindelse med det planlagte oppdraget i Darfur. Ifølge VG jobber nå forsvarets sanitet med å kartlegge..
www.p4.no/story.aspx?id=238997

Malaria
I Norge er malaria en aktuell problemstilling ved besøk i tropene. MALARIA. Vel 40% av verdens befolkning bor i områder hvor malaria overføres og denne..
www.blodbanken-oslo.no/fakta/malaria.html

Malaria dreper de fattige
Om det tar deg tre minutter å lese denne artikkelen, vil malaria i mellomtida ha tatt livet av seks barn til.
web3.aftenbladet.no/fritid/midten/article481447.ec

Annonser:

En kommentar om “Malaria”

  1. Fikk falciparum malaria fra en pasient som hadde avsluttet sin malaria medisin da han ankom Norge. Jeg stelte pasienten og vasket blod av venflon. Altså kan fakciparum malaria smitte fra menneske til menneske.

    Svar

Legg igjen en kommentar