Meningitt

Purulent meningitt forårsaken av bakterier, oftest meningokokker (30%) og pneumokokker (20%), samt en rekke andre.
Serøs meningitt skyldes oftest coxacie-, ECHO-, parotitt- eller herpesvirus, i sjeldne tilfeller tuberkelbasiller eller sopp.
Viruset overføres med dråpesmitte, og kan også affisere selve hjernen og gi encephalitt
Meningokokker finnes hos mange friske mennesker i den naturlige halsfloraen, men kan gå over i hjernehinnen vet en øre/nese/hals-infeksjon, eller ved dråpesmitte fra individer som har den naturlig i halsen eller fra andre syke individer. Hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokkbakterien Neisseria meningitidis betegnes også smittsom hjernehinnebetennelse.
Meningitt er en betennelse i hinnene som omslutter hjernen og ryggmargen. Betennelsen kan skyldes bakterier eller virus (kalles henholdsvis bakterie- og virusmeningitt). Både barn og voksne kan få hjernehinnebetennelse. Den kan utvikle seg i løpet av bare noen timer. De viktigste symptomene er feber og nakkestivhet.
Det er viktig å søke lege raskt dersom man mistenker meningitt, da letaliteten ligger på 10-20%, men jo tidligere man søker lege jo bedre er prognosen. Behandling skjer med diverse antibiotika, samt symptomatisk behandling. Selv om man har nakke- og ryggstivhet, feber, rødeprikker på huden kan det være lurt og sjekke seg for hjernehinnebetennelse.
Bakteriell meningitt er en farlig sykdom som har nesten 100 prosent dødelighet hvis den ikke behandles. På tross av behandling er det allikevel noen som dør (5-15 prosent) fordi sykdommen kan utvikle seg svært raskt. Men har man kommet seg gjennom det første døgnet er prognosen som regel meget god, og de fleste kommer seg uten varige mén.
Når en pasient innlegges med meningokokkmeningitt vil man noen ganger gi forebyggende antibiotika til de pårørende. Dette gir ikke noen fullgod beskyttelse fordi disse bakteriene finnes naturlig hos mange og kan komme raskt tilbake. Det viktigste er at man kjenner igjen symptomene og handler raskt hvis de skulle forekomme.

Nettsteder om Meningitt:

 

Hjernehinnebetennelse, meningitt. – Barnelegene.no
Symptomer og funn varierer litt med hva slags mikrobe som skaper meningitten. latin kalles disse hinnene meninger, og hjernehinnebetennelse kalles meningitt.

Forum -> Røde prikker, hjernehinnebetennelse – Diskusjon.no
Meningitt er betennelse i hjernehinnen med økt antall celler i spinalvæsken. søke lege raskt dersom man mistenker meningitt, da letaliteten ligger på 10-20.

Meningitt
Meningitt er betennelse i hjernehinnenr med økt antall celle i spinalvæsken. søke lege raskt dersom man mistenker meningitt, da letaliteten ligger på 10-20.

NettDoktor.no – Fakta om hjernehinnebetennelse (meningitt)
Meningitt er en betennelse i hinnene som omslutter hjernen. Fakta om Meningitt (hjernehinnebetennelse) Fakta om Migrene. Fakta om Multipel Sclerose (MS).

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar