Akne – kvise

Akne er en fellesbetegnelse for en rekke hudsymptomer, som skyldes betennelse i og omkring en talgkjertel med dannelse av hudormer (komedon), røde knopper, eller betente pustel og evt. store knuter (cyster).

Hyppighet
Akne er nok den mer vanlig hudsykdom. Stort sett alle utvikler på et tidspunkt i livet akne i en eller annen grad. Sykdommen starter som regel omkring puberteten og sees mer i aldersgruppen 14-18 år, heretter avtar sykdommen gradvis. Akne sees likevel stadig hos 1 % av menn og 5 % av kvinner i 40 års alder. Akne er arvelig. Hvis ens foreldre har hatt akne, er det større risiko for selv å få sykdommen.

Årsaker
Ved puberteten kommer det hos begge kjønn et økte nivå av kjønnshormoner i blodet, f.eks. det mannlige kjønnshormonet testosteron. Dette hormon omdannes av enzymer i talgkjertlene til et mer aktivt hormon, som medfører forstørrelse av talgkjertlene og økte talgproduksjon. På grunn av hormonpåvirkningen skjer det samtidig endringer i talgkjertlenes utførselsganger, så de propper til med døde hudceller (keratin). På denne måten oppstår hudormer.
Hudormene kan være åpne på grunn av en svart pigmentpropp eller lukket, hvor de er hvitaktig på grunn av keratinproppen. Bakteriefloraen i talg endres, og acnebakteri (proprionebacterium acne) vokser fram. Det kan oppstå betennelse i og omkring hudormene, hvorved det oppstår røde og gule betente knopper (bums). Er betennelsesreaksjonen kraftig, kan det komme større hevet nesten væskefylte knuter (cystisk akne). Dette skjer fordi bakterien danner en rekke betennelsesfremmende stoff samtidig med at talgskjertelen brister. Bakterier og innholdet fra kjertelen medfører irritasjon i det omgivende vevet.

Fakta om akne:

* Arvelig tilstand
* Forverret av oljeholdige krem, kosmetikk, hårsvoks, høy luftfuktighet, skyggelue og pannebånd
* Forverret ikke av cola, chiper og alkohol
* Skyldes sjelden forstyrrelser av hormonbalansen
* Hvis jenter har akne, menstruasjonsforstyrrelser og økte behåring skal det undersøkes om tilstanden skyldes cyster på eggstokkene (polycystisk ovariumsyndrom)
* Vis legemidler forverrer tilstanden f.eks. anabole steroider, prednisolon, hormonkrem, litium og midler mot epilepsi.

 

Kvinne truffet av vanskelig akne..
Symptomer
Akne sees hovedsakelig i ansiktet, på ryggen og brystet. Det er fordi, talgkjertlene i disse hudområdene er større og mer tallrike enn andre steder på huden. Man inndeler de forskjellige typene av akne etter hvilke slags elementer, som er dominerende. Det skal likevel være hudormer tilstede, for at diagnosen akne kan stilles.
De mer vanlige formene for akne er:

* Overfladisk ikke-betent akne/hudormer. Her kan man se mørke/åpne og lyse/lukket hudormer. De lukket hudormene øker muligheten for utvikling av betente bums.
* Overfladisk betent akne. Her er det tale om overfladiske betente bums, hvor det utover hudormer sees røde knopper og gule betente knopper.
* Dyp akne. Her sees utenom oven nevnte elementer også store dype betente knuteagtig fortykkelser, de såkalte cystene. Cyst som inneholder et gulaktig slimete sekret, kan tømme seg av seg selv eller hele opp og etterlate arr.
* Vanskelig dyp akne. Her er det tale om store sammenhengende blærer/cyster og store knuteagtig fortykkelser. Dette fører ofte til vanskelige arrdannelser. Lidelsen sees for det meste hos menn

Hva kan man selv gjøre?
Ved lettere former for akne kan man ofte selv bedre tilstanden vet at:

* Unngå fete krem og oljeholdig kosmetikk i ansiktet
* Unnlate å anvende hårvoks
* Rens huden daglig med mild såpe.
* Søke hjelp hos legen din eller på apotek, hvis bums sjenerer deg.

Behandling
Uansett vanskelighetsgraden kan akne hjelpes med medisinsk behandling.
Akne kan være en belastning både sosialt og psykisk. Denne påvirkning står ikke nødvendigvis i forhold til aknens vanskelighetsgrad. Selv mild akne kan hos noen virke hemmende og sjenerende. Alle former for akne kan behandles, og spesiellt ved vanskelige former bør man søke lege for å unngå arrdannelser.
Som regel begynner behandlingen å virke i løpet av de første 4-8 uker. Størst virkning oppnås normalt først etter 4-6 måneders behandling.

Behandlingene kan inndeles i:

* Legemidler til utvortes bruk
* Tablettbehandlinger

Ofte anvendes behandlingene i kombinasjon, da de har forskjellige måter å virke på.

Legemidler til utvortes bruk:

* Legemidler med adapal og isotreitinoin virker både ved å oppløse hudormene og ved å hemme betennelse. Må ikke anvendes ved graviditet.
* Legemidler med azelainsyre og Benzoylperoxid virker bakteriehemmende og oppløsende på hudormene.
* Legemidler med clindamycin virker hovedsakelig bakteriehemmende.

Antibiotika anvendes ofte ved de litt vanskeligt overfladiske betente akneformene og ofte i kombinasjon med et legemiddel til utvortes bruk. Likevel bør clindamycin ikke anvendes sammen med antibiotika i tablettform, da bakteriene kan bli motstandsdyktige.

Tablettbehandlinger:
Tetracykliner anvendes ofte i flere måneder. Må ikke anvendes til barn under 12 år eller til gravide. Det må av hensyn til opptaket av preparatet ikke tas inn melkeprodukter 3 timer før og etter inntakelse.

Erythromycin kan anvendes i tilfelle, hvor tetracyklin ikke kan brukes eller gir bivirkninger. Merk at tablettene i vis tilfeller ikke må tas sammen med et måltid, da opptaket i kroppen blir satt ned betydelig.

Hormoner: Kvinner med vanskeligere akne og evt. andre tegn på hormonell forstyrrelse kan behandles med kombinasjons p-pille, som hemmer talgproduksjonen.

Isotretinoin: Anvendt ved dyp ståheiefylle akne, eller hvor annen behandling har sviktet. Det er et A-vitamin lignende stoff, som virker både ved å sette ned talgproduksjonen og ved å normalisere forholdene i talgkjertlenes utførselsganger. Behandlingen varer i 4-6 måneder. Må ikke anvendes av gravide, og man skal anvende sikker prevensjon i opp til 1 måned etter behandlingens opphør. Må ikke anvendes samtidig med tetracyklinbehandling. Behandlingen skal ordineres av en spesialist i hudsykdommer.

Akne er en hyppig hudlidelse – 80 % av ungdom og yngre voksne i alderen 11 – 30 år er affisert (1). Ny forskning de siste årene gitt økt kunnskap om aknetilstandens patogenese og dermed muliggjort utvikling av bedre behandling. Det er vist at den pilosebakøse enhet (hudens hår- og talgfollikkel) er målorganet for aknebehandlingen. Konsentrasjonen av disse kjertlene er størst i ansikt og på bryst og rygg.

Akne og alder
Akne debuterer som regel i puberteten. Alvorlighetsgrad og varighet er ikke mulig å forutsi. Hos kvinner kan aktiviteten øke før menstruasjoner, og enkelte har også akne i voksen alder.

Akne og hygiene
Akne skyldes ikke urenslighet, og kvisene kan ikke smitte. Daglig stell av aknehud er vask med såpe og vann. Unngå fuktighetskremer og rensekremer med høyt fettinnhold.

Kviser eller akne – kjerringråd

Molusker er små runde utslett i huden. Disse har ofte samme fargen som huden, og er på størrelse med et halvt riskorn. Hjelp mot mollusker her. Les mer om molusker.
Her har du et enkelt råd mot kviser, eller akne som noen sier. Finn ut hvordan tannkrem kan brukes som et middel til hjelp mot kviser og akne. Les mer om kviser eller akne.

Behandling
De fleste behandlinger kurerer ikke akne, men holder plagene under kontroll. Behandlingen kan derfor gå over måneder og år. Ofte gjør man opphold i sommermånedene. Kombinasjonsbehandlinger er vanlig, og bør være en kombinasjon av et komedolytisk (Differin/Aberela) og antibakterielt middel (Benzoylperoksyd, klindamycin, tetracyclin).

# Ved lett til moderat akne bør lokalbehandling med retinoider og/eller benzoylperoksid forsøkes, ev. kombinert med lokale antibiotikamidler
# Ved moderat til uttalt akne bør systemisk antibiotikabehandling kombineres med lokalbehandling med retinoid, benzoylperoksid og/eller azelainsyre
# Systemisk behandling med isotretinoin er bare aktuelt ved de mest uttalte former for akne og ved uttalte depressive reaksjoner.

Acne vulgaris eller kviser er en svært vanlig hudlidelse som rammer nesten alle unge tidlig i puberteten.
Den skyldes en betennelse i de små talgkjertlene som omgir de fine hårene i ansiktet og på overkroppen.
Kviser (acne) oppstår ved betennelse i talgkjertlene. Betennelsen kommer i store talgkjertler på grunn av uorden i den normale bakteriefloraen og et kraftig hornlag har oftest lukket utførselsgangene fra talgkjertelen.
Mange «klemmer» ut kvisene. Dette skal man ikke gjøre fordi bakterier kan presses ned i dybden. Betente kviser kan bli til byller (abcesser) ved klemming.
Acne vulgaris (kviser) behandles som regel for å unngå arrdannelse, men kan også være aktuelt å behandle pga. ubehaget ved kløen og den stadige dannelse av småbyller (abcesser).
Behandling av acnearr har hittils gitt dårlig resultat. Verken sliping, peeling eller operasjon gir gode resultater.
Behandling av acne er en påvirkningsbehandling og ikke en kurativ behandling. Det betyr at behandlingen demper problemene, men fjerner ikke tendensen til kvisene for godt.
Hva kan forverre kviser?

* Arbeid i fuktig miljø med fett, olje og andre kjemikalier.
* At man er «stresset», det vil si at man ikke har det godt med seg selv.
* Hvis man klør på kvisene eller klemmer dem ut.
* Menstruasjon.
* Enkelte medikamenter og kjemikalier.

 

Nettsteder om Akne og kvises:

Akne – Wikipedia
Akne er en betennelsessykdom i huden. Den er lokalisert til hudens sebakøse kjertler (kjertler som sitter rundt en hårfollikel). På norsk kalles de også.
no.wikipedia.org/wiki/Akne

Rikshospitalet
Akne debuterer hos de fleste i puberteten, og karakteriseres ved forekomst. Akne debuterer som regel i puberteten. Alvorlighetsgrad og varighet er ikke.
avd.rikshospitalet.no/hps/pasientinformasjon/akne.asp

Tidsskriftet – Behandling av akne
I løpet av de siste 25 år er det utviklet en rekke nye og effektive legemidler mot akne. En internasjonal ekspertgruppe har nylig utarbeidet
www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visSeksjon?vp_SEKS_ID=1293028

Tetracyclin ved akne – helsenett.no
Image Tetracyclin er et antibiotikum som er effektivt i behandlingen av hudsykdommer som akne og rosacea. I tillegg til å hemme veksten av bakterier virker.
www.helsenett.no/index.php?option=com_content&task=view&Itemid=
99999999&id=1077

 

Akne / kviser
av Hilmar Streibrandt

I årevis har vi blitt fortalt at vi er hva vi spiserog det blir antatt at huden vår er en refleksjon av helsen vår og at en naturmedisinsk behandling av akne og kviser er kuren. Det blir sagt at for folk med voldsomme akneplager er ikke naturlige hjemmekurer måten å bli helbredet på. Men dette synet blir oppmuntret av de som selger dyre kurer, de er ikke interessert i at problemet skal bli behandlet forholdsvis rimelig.

Det finnes akne og kvisekurer som man tar oralt samt som andre medisiner som kan hjelpe mot alvorlige akneproblemer. Noen av dem mildner problemet, men ingen av dem kurerer det kvisene.

Problemet med å ta reseptbelagte medisiner mot akne og kviser er at de ofte kan gi forholdsvis store bivirkninger som den naturlige medisinen ike har i det hele tatt. Noen ganger kan kroppen din justere seg i forhold til medisinen dy tar, men når du stopper å ta den vil utbruddene komme tilbake.

mennesker med alvorlige akneproblemer er blir ofte gitt agressive kurer som inbefatter antibiotika for å ta seg av bakterieproblemet som kan forårsake og forsterke akne. problemet med å bruke antibiotika er at kroppen din vil utvikle resistens over tid helt til akne/kvise-medisinen ikke virker lenger og heller forårsaker resistente bakterier som igjen kan føre til hyppigere og kraftigere utbrudd som til og med er verre en før.

De fleste medisiner som du kjøper på apoteket gjør ikke annet enn å maskere symptomene på akne og kviser ved å prøve å skjule aknen og redusere størrelse og rødfarge ved å virke utvorts når akne og kvise i virkeligheten må behandles innvortes. Ved å fjerne roten til problemet vil du ikke lenger ha bruk for disse produktene for å ha kontroll.

Å helbrede de indre årsakene til akne og kvise er ofte svært enkel og kan gjøres i løpet av få dager. Dette er helt klart noe de store legemiddelfirmaene ikke vil at du skal vite om. Dessuten, naturlige akne og kvise-produkter har ikke bivirkninger, og har de det så er de positive.

Noen av disse naturlige midelene er ikke i salg i Norge enda, men fremtiden vil bringe lysere tider også for norske akne og kvise-plagede.

Denne artikkelen er ikke ment som medisinsk råd. Bare følg rådene i denne artikkelen etter å ha snakket med legen din. Denne artikelen er bare ment til å belyse problemet.

Annonser:

Legg igjen en kommentar