Alkoholisme

Alkoholisme er ensbetydende med ukontrollerbar drikking som tar overhånd over andre aktiviteter i tilværelsen.

Årsaker
Selv i små mengder virker alkohol inn på hjernens mest avanserte funksjoner: tanker, følelser og sosiale hemninger. Den sjenerte blir mer utadvendt, den engstelige slapper bedre av og den som vanligvis ikke er særlig taletrengt kan blir riktig så pratsom og veltalende. Noen personer får mer lyst på sex, lyst til å kjøre bil etter inntak av alkohol, eller får overdreven lyst til å gjøre ugang. Når det gjelder bilkjøring bør man teste seg med en promille/ alko måler hvis man har mistanke om at man har promille i blodet.

Alkohol er det vanligste rusmiddelet i Europa, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen, hva promille er, og mye mer.

Drikker alle?
Omtrent 10% av menneskene under 30 år i Norge drikker ikke alkohol i det hele tatt. Av dem som gjør det, velger de aller fleste å drikke begrensede mengder for å finne grensene sine, og unngå ubehagelige opplevelser.

Hva er alkoholisme
Alkohol er avhengighetsskapende hvis man drikker for ofte og for mye. Avhengighet (alkoholisme) skader indre organer og hjerne og går utover personens evne til å fungere fysisk, psykisk og sosialt.

Alkoholisme er en kronisk sykdom som går ut på at vedkommende tar inn store mengder alkohol eller vesker med alkoholinnhold. Alkoholisme utvikler seg fra en kombinasjon av fysiologiske, psykologiske, sosiale og genetiske faktorer. Det kjennetegnes av en følelsesmessig og fysisk avhengighet av alkohol. Ofte fører det til hjerneskader eller død. 10% av den voksne befolkningen karakteriseres som alkoholikere eller at de har store drikkeproblemer av en eller annen grad. Det er mest menn som har alkoholproblemer, men drikking er også et stort problem blant ungdom og kvinner. Alkoholisme er et stort problem i Europa og USA.

Det er vanskelig å finne et tall på hvor mange alkoholikere det finnes i Norge i dag. Det er forskjellige nivåer av alkoholisme, og antall alkoholikere kommer helt ann på hvilken grense man velger. Det er i hvertfall sikkert at alkoholikerne i samfunnet vårt omfatter mange flere en den typiske uteliggeren i parken med papirpose rundt flasken. Mange er også flinke til å skjule sitt misbruk, og mørketallene er store. Det er vanskelig for dem som har en alkoholiker i familien eller i sin omgangskrets, og man vet at over 200 000 barn og unge lider under foreldrenes alkoholforbruk. Det er særlig i høytidene at problemene blir mer tydelige.

Mange forbinder overdreven drikking med alkoholisme. Men en ny undersøkelse fra New Mexico tyder på at det er den vanlige fylla, og ikke alkoholismen, som står for flesteparten av problemene alkoholen fører med seg. Roeber mener synet på at alkoholproblemer og alkoholisme henger sammen skyldes kulturelle normer som aksepterte de aller fleste former for drikking, bortsett fra helt opplagt alkoholisme.

Men i senere år har forskere forandret syn, og begynt å se på fyll, som defineres som fem drinker eller mer i en omgang, som et problem. Stikkord er fyllekjøring, vold og alkoholskader.
– For å forhindre de fleste alkoholrelaterte skader, inkludert alkoholisme, må vi fokusere på overdreven drikking, ikke bare på alkoholisme. Dersom vi er opptatt av alkoholisme vil vi bare legge merke til en liten prosent av dem som står i fare for å forårsake eller bli utsatt for alkoholrelaterte skader, sier Roeber.

 

Nettsteder om Alkoholisme:

Alkoholisme – Helios-centret.dk
Alkoholisme er et misbrug, som alt for mange lider under. 70 % af vores klienter kommer væk fra alkoholisme og forbliver ædru. alkoholisme afvænning.

Alkoholisme ?
Kort artikel om alkoholismens konsekvenser for nærstående og samfundet. I Danmark har vi et af de største alkoholforbrug i verden.

Pille mot alkoholisme? | ABC Nyheter
Om det viser seg at Varenicline også dempar lysta på alkohol, håpar forskarane at pilla vil kunne nyttast i behandling av alkoholisme.
www.abcnyheter.no/node/48959

Få dansker får behandling for alkoholisme – bt.no
Rundt 160.000 dansker drikker så mye alkohol at de trenger profesjonell hjelp, men svært få kommer i behandling.
www.bt.no/utenriks/article393396.ece

Alkoholisme, undersøkelser – Pasienthåndboka
Diagnosen alkoholisme stilles vanligvis på grunnlag av personens atferd, unntatt i de tilfeller der det foreligger bortfallssymptomer (abstinens) eller
www.pasienthandboka.no/default.asp?mode=document&documentid=14165

Alkoholisme på arbeidsplassen – Vangseter
Alkoholisme er en sykdom som ikke bare preger rusmisbrukeren selv, men også alle han eller hun forholder seg til i det daglige. Det har vært vanlig å bruke
www.vangseter.no/content/view/18/34/

Mozon – Alkoholisme
I tillegg sier de at alkoholisme fører til et kortere liv og fysiske funksjonshemminger hos minst 58 millioner andre personer.
www.mozon.no/diverse/legemidler/pille+mot+alkosug/art389245.html

 

Alkoholisme
av Hilmar Streibrandt

Alkoholisme har ødelagt mang en flott familie og det kan skje med deg også hvis du ikke søker hjelp og får en passende behandling. Du må bare ta det steget. Når man drikker mye over tid har det en tendens til å forandre personaliteten, forandre oppførselen og til å forande din holdning ovenfor alle andre. Det vil bli både mentale og fysiske forandringer på grunn av alkoholismen. Alkoholisme kan forandre en person som er snill til en fæl person som ikke bryr seg om andre og som andre ikke ønsker å være i nærheten av. Du kan miste mange gode venner og til og med familiemedlemmer på grunn av drikkingen.

Depresjoner, angst, følelsen av å miste selvkontrollen og andre mellommenneskelige temaer er ofte grunner til at en person blir alkoholiker. Noe av det alkoholikere kan gjøre er å isolere seg fra familie og venner, lyve om drikkevanene, få et større og større behov for alkohol for hver dag som går, få black out, daglige rutiner går i vasken og mange føler seg ikke som seg selv hvis de ikke drikker. Det er så mange ting som skjer med en alkoholiker at hvis du følger nøye med vil du lett kunne kjenne igjen tegnene som avgjør om en person ligger under for alkoholisme. det er viktig å legge merke til disse tingene når det gjelder en person du er glad i fordi med din hjelp, kjærlighet og omtanke så kan det hende personen aldri søker hjelp eller får den behandlingen som de trenger for å komme seg ut av avhengigheten.

En som er avhengig av alkohol får et så enormt adrenalinkick av å drikke at de trenger den følelsen alltid og uten den kan de lide av store abstinenssmerter. Alkoholen skaper en kjemisk ubalanse over tid slik at kroppen ikke vet hvordan den skal reagere hvis den ikke får den daglige dosen som den er vant med. Det er derfor folk med alkoholisme må få behandling på steder hvor man er vant til og har spesialisert seg på å behandle dette, med en stab som er der hele tiden i tilfelle det kommer alvorlige reaksjoner på alkoholmangelen i kroppen. Trangen til alkohol vil forsvinne, men det er viktig å ha utdannet personel som vet hvordan de skal behandle symptomer som kan være smertefulle og vanskelige for alkoholikeren.

Denne artikkelen er ikke ment som medisinsk råd. Bare følg rådene i denne artikkelen etter å ha snakket med legen din. Denne artikelen er bare ment til å belyse problemet.

Annonser:

Legg igjen en kommentar