Åreknuter

Åreknuter, varicer, er en vanlig sykdom som innebærer at venene i bena, under huden utvider seg og danner tykkere årer som slynger seg under huden og eventuelt danner små felt som et nøste av blodårer.
Først og fremst er åreknuter en kosmetisk plage, og dette er hovedgrunnen til at folk søker lege. Noen er dessuten bekymret for om tilstanden kan disponere for komplikasjoner – noe som forekommer sjelden.
De kraftige tegningene av fortykkede blodårer kan pasienten føle som kosmetisk skjemmende og det kan hindre pasienten i livsutfoldelse som bading og sport/treningsaktiviteter der kortbukser er det naturlige antrekket.
Åreknuter er utvidete, slyngede blodårer (vener) nær overflaten av huden i bena, særlig omkring ankelen og i leggen. Varicer er fagtermen for tilstanden. Åreknuter anses som en uskyldig medisinsk tilstand som det er liten grunn til å behandle, men tilstanden kan skape bekymring.
Kirurgisk behandling av åreknutene kan være aktuelt hvis du har mye plager eller det er tendens til sårdannelse. Kosmetisk uakseptable åreknuter kan også være en indikasjon for operasjon. Kirurgen fjerner da rett og slett de overflatiske blodårene («stripping»).
Åreknuter er en ufarlig og uskyldig tilstand som i de fleste tilfeller ikke krever noen form for behandling. Tilstanden er harmløs og svært få får leggsår.
Det vanlige tiltaket nå er operasjon det man fjerner de aktuelle blodårene. Det går en stor vene, «Vena Saphena Magna», under huden fra foten, like foran den indre ankelknoken,»mediale malleol», oppover like bak kanten av skinnleggen, like bak innsiden av kneet, før den går oppover ,fremover mot framsiden av låret. Ved operasjon kan hele denne venen fjernes ved å tre igjennom en wire som det festes en liten «kopp» på enden, som trekkes slik at venen blir liggende i «koppen». Andre årer blir fjernet igjennom små sår som skjæres i huden.

Nettsteder om Åreknuter:

Åreknuter – Spør ekspertene – NRK
Kan man gjøre noe selv for å forebygge åreknuter? Om du får reknuter som er plagsomme eller skjemmende kan de i dag med stort hell.

Fritt sykehusvalg Norge
Grafen nedenfor viser utvikling i forventet ventetid for denne institusjonen. Det vil si antall uker institusjonen selv har oppgitt som forventet ventetid.

Åreknuter – Wikipedia
I 83, I 84, I 85, I 86. ICD-9 kode: 454-456, 671. Når vi bruker muskulaturen i bena, for eksempel ved gange, vil ventiler i venene.

NRK.no – utskriftsvennlig
Jeg er ei jente på 20 år som har fått antydninger til åreknuter mange steder. Om du får reknuter som er plagsomme eller skjemmende kan de i dag med stort hell.

Annonser:

Legg igjen en kommentar