Båtskalle

Båtskalle (Latin: scaphocephalus) er en betegnelse som brukes om et symptom på en form for genetisk feil hos mennesker. Hos en person med båtskalle har skallen en form som likner en velvet robåt. Sett forfra har skallen en noe spiss, konisk form. Også kalt Aperts syndrom.
Hodeskallen består av plater (som jordkloden). Etterhvert som hjernen vokser og utvider seg flytter disse platene på seg. Mellomrommet mellom platene kalles sømmer. Disse skal på sikt gro igjen. Det som kan skje er at en eller flere av disse sømmene enten ikke eksisterer eller gror sammen for tidlig. Dette kan være en del av et syndrom med flere deformiteter eller mer eller mindre tilfeldig. Hos Sverre er det sømmen midt på hodet som er vokst sammen (ikke noe syndrom). Det som da har skjedd er at hjernen ikke får plass til å utvide seg midt på og i stedet utvider seg foran og bak, der sømmene kan utvide seg. Dette har også gitt navnet «båtskalle». Det er ikke spesielt vanlig (1 av 1800 barn, dvs 30-35 barn i året har dette).

Nettsteder om Båtskalle:

Båtskalle – Wikipedia
Båtskalle (Latin: scaphocephalus) er en betegnelse som brukes om et symptom på Hos en person med båtskalle har skallen en form som likner en velvet robåt.

Forsiden / Aftenposten.no
Norges ledende nettavis med alltid oppdaterte nyheter innenfor innenriks, måneder gamle Keegan har en meget sjelden og livstruende sykdom kalt båtskalle.

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar