Clusterhodepine – Hortons hodepine

Clusterhodepine, også kjent som Hortons hodepine, er en svært sjelden og spesiell form for hodepine som er karakterisert med sterke smerteanfall fra 15 minutter til 2-3 timers varighet som kommer i perioder.
Clusterhodepine er kraftige anfall med hodepine som vanligvis er lokalisert bak et øye. Anfallene kommer som regel i puljer (cluster) på 1-4 anfall pr dag i 4-12 uker. Smerten er ensidig, og varigheten av hvert anfall er på mellom 15 minutter og 3 timer uten behandling. Smertene er sterke, og har en skjærende eller sprengende karakter.
Sykdommen kommer gjerne i perioder på uker eller måneder. Det kan da være fra 1-8 anfall pr. dag, med flest anfall midt i perioden. Sykdommen kan under disse periodene være svært invalidiserende for pasienten. Deretter forsvinner den for så å eventuelt residivere måneder eller år etter.
Hva forårsaker clusterhodepine?
Man kjenner ikke årsaken til denne tilstanden, men en feilfunksjon i det ikke-viljestyrte (autonome) nervesystemet er en del av sykdomsmekanismen. Det er ikke funnet noe som tyder på at sykdommen er arvelig. Hodepinen er heller ikke uttrykk for en annen underliggende sykdom.
Hvordan er det å leve med clusterhodepine?
Dersom du lider av denne sykdommen bør du unngå alkohol i perioder med anfall. Det er også viktig å vite at selv om smertene er intense vil de ikke føre til skade eller ha negative konsekvenser for din generelle helse.

Nettsteder om Clusterhodepine:

 

Clusterhodepine – Pasienthåndboka
Pasienthåndboka. Om sykdom. Clusterhodepine er kraftige anfall med hodepine som vanligvis er. R. Clusterhodepine – klinikk, patofysiologi.

Tidsskriftet – Pasienter med clusterhodepine ved en nevrologisk avdeling
Clusterhodepine opptrer anfallsvis. Ti pasienter hadde kronisk clusterhodepine, alle menn. hadde brukt valproat som behandling mot clusterhodepine.

Klasehodepine (Clusterhodepine) – Lommelegen.no
Du kan tipse andre om artikkelen nedenfor ved å sende en epost-melding. migrenemedisinene Naramig og Zomig kan også brukes mot anfall av clusterhodepine.

Tidsskriftet – Clusterhodepine
Clusterhodepine er så vidt hyppig at alle norske allmennleger vil møte flere. Smerten ved clusterhodepine er meget sterk og alltid strikt unilateral.

Hva er migrene, og hva skiller den fra andre hodepineformer som. hodepineformer som spenningshodepine og clusterhodepine kan du også lese mer om her. Migrene er en anfallsvis hodepine som varer fra 4 timer til 3 døgn.

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar