Dengue – Denguefeber

Dengue, eller Denguefeber som det også kalles, er en virussykdom som finnes i tropiske strøk. Sykdommen kalles også «breakbone disease», og det navnet kommer av den sterke smerten som ledsager sykdommen.
Denguefeber er en infeksjonssykdom som skyldes smitte med denguefeber-virus. Sykdommen kan medføre varierende grader av influensalignende sykdomsbilder, oftest med utslett. Personer som smittes for andre gang, kan bli livstruende syke.
Man får smitten (dengueviruset) gjennom myggstikk av smittebærende mygg (Aedes). Myggen får smitten i seg ved å suge blod fra mennesker eller aper som er smittet. Aedes-myggen skiller seg fra malariamyggen ved at den stikker om dagen, ofte om morgenen før soloppgang og sent på ettermiddagen like før solnedgang.
Dengeue gir hurtig innsettende høy feber, sterke smerter i armer og bein, sterk hodepine og en rekke andre symptomer. Dengue har vanligvis et ukomplisert forløp, og går over av seg selv i løpet av 14 dager. Det finnes i dag ingen behandling for selve sykdommen, og behandlingen retter seg mot å lindre symptomene.
Den sikreste måten å forhindre smitte er å beskytte seg mot myggstikk. I motsetning til malariamyggen stikker denguefebermyggen på dagtid, særlig om morgenen og på ettermiddagen. Myggen lever store deler av tiden innendørs i byområder.
Det finnes ingen spesiell behandling av dengue-feber. Ettersom sykdommen skyldes et virus, hjelper ikke antibiotika, f.eks penicillin. Hos de fleste gjelder samme forholdsregler som ved influensa, nemlig at man tar det med ro noen dager.

Nettsteder om Dengue:

Norsk kvinne døde etter dengue-smitte – Dagbladet.no – innenriks
Ble smittet av denguefeber i Mexico. Døde i Norge.
www.dagbladet.no/nyheter/2005/04/07/428208.html

Dengue – Wikipedia
Dengue, eller Denguefeber som det også kalles, er en virussykdom som finnes i tropiske strøk. Sykdommen kalles også «breakbone disease», og det navnet
no.wikipedia.org/wiki/Dengue

Dengue og malaria i Malaysia – Doktor Online
Hvor stor er faren for aa bli smittet av dengue feber, evnt malaria. Har forstaat det slik at det ikke er saa mange utbrudd i den delen av Malaysia.
www.doktoronline.no/qa/forum/33/qa2154100.html

Månedens smitteverntips: Virussykdommer med stor dødelighet …
Det finnes ingen medisner mot Dengue-viruset. Forebyggende tiltak er unngå å få myggstikk av Dengue-viruset. Forskerne arbeider også med å utvikle en
www.helse-og-velferdsetaten.oslo.kommune.no/folkehelse/
samfunnshelse/smittevern/smitteverntips/article499

Annonser:

Legg igjen en kommentar