Ebola

Ebola er hemoragisk feber (hemoragisk = blødende) på grunn av infeksjon med ebolavirus. Ebola har fått navnet sitt etter en elv i Zaire, hvor sykdommen først ble beskrevet i 1976. Sykdommen opptrer som regel i epidemier.
Ebola er et virus i filoviridaefamilien. Sykdommen forårsaket av viruset kalles hemorrhagisk (blødende) feber. Ebola har fått sitt navn etter en sideelv til Kongoelven i den demokratiske republikken Kongo (Zaire). Det ble første gang påvist der i 1976 og har senere utløst en rekke mindre epidemier i området, blant annet i landsbyen Etoumbi.
Dødelighet hittil har vært mellom 50 og 90% hos dem som utvikler ebola. Under en epidemi i 1995 i Zaire ble det påvist 315 tilfeller, 244 døde av sykdommen. Under siste epidemi i Zaire i 1996, døde alle som ble smittet av kontaminerte sprøyter.
Viruset har en meget høy smitteevne og utsetter således også pleiepersonell for smitte.
I alt har det vært ca. 1850 tilfeller av Ebola der over 1200 av dem endte i dødsfall. Symptomene på smitte er høy feber, intens sløvhet, muskelsmerter, hodepine og sår hals. Disse blir ofte fulgt av oppkast, diaré, utslett, nedsatt nyre- og leverfunsksjon, og i noen tilfeller kraftige indre og ytre blødninger, blant annet fra nese, munn og tarm. Inkubasjonstiden er 2—21 dager.

Nettsteder om Ebola:

Ebola (virus) – Wikipedia
Ebola er et virus i filoviridaefamilien. Sykdommen forårsaket av viruset kalles hemorrhagisk (blødende) feber. Ebola har fått sitt navn etter en sideelv til
no.wikipedia.org/wiki/Ebola_(virus)

Norges Røde Kors – Ebola-utbruddet i Republikken Kongo
Forrige rapporterte Ebola-utbrudd var i februar i år, i Mbomo. Av de 95 som ble smittet har 77 omkommet. I tillegg ble det i landsbyen registrert 149 som
www.redcross.no/Article.asp?ArticleID=6627

Nyheter om «ebola-lignende»
(VG Nett) I charterparadiset Tyrkia er 10 døde og 172 smittet av viruset, som ligner det fryktede Ebola.
www.mylder.no/?drill=ebola-lignende

Annonser:

Legg igjen en kommentar