Eksem

Det finnes flere typer eksem, men atopisk eksem og seboreisk eksem er de mest vanlige. Atopisk eksem, også kaldt barneeksem, starter ofte i tidlig spedbarnsalder, og bedrer seg som oftest før eller i småskolealder. Seboreisk eksem kan også starte tidlig, men oftere hos voksne.
Årsaken til atopisk eksem er ukjent, eksemet kan forståes som et uttrykk for at samspillet mellom immunapparatet, huden og miljøet ikke fungerer normalt. En kombinasjon av arv og miljøfaktorer er grunnlaget for sykdommen.
Av og til kan kløen ved eksem være så plagsom at man anbefaler å bruke et kløstillende preparat, som regel et antihistamin. Til barn som sover dårlig pga eksem som klør anbefaler vi et såkalt 1. generasjon antihistamin om kvelden, da de virker litt søvndyssende. Ved god og riktig eksembehandling vil kløen vanligvis forsvinne.
Atopisk eksem er den vanligste typen eksem hos barn, den kalles også barneeksem eller vintereksem. Den starter ofte med intens kløe. Grunnen til at huden blir tørr er at den produserer for lite fett.
Spedbarn kan ha atopisk eksem hvor som helst på hudoverflaten, med unntak av baken. Ofte ses utslettet som 5-kronestore flekker. Eksemet er tørt, rødt og flassende. Utslettet blir ofte væskende hvis bakterier slår seg ned i eksemet. Småbarns utslett ser likedan ut, men har ofte mistet det flekkvise preget. Nå er det bøyefurene som oftest er angrepet. Vanligst er utslett på halsen, albubøyen, håndledd, knehaser og ankler. Voksnes utslett er tørt og flassende som hos barna, og som hos barna blir huden fortykket hvis vedkommende klorer mye på stedene som klør.

Eksem er et paraplynavn for en rekke ulike eksemtyper, der noen nevnes nedenfor:

* Atopisk eksem (mest vanlig)
* Intertrigo
* Kontakteksem
* Nikkelallergi
* Nummulært eksem
* Psoriasis
* Seboréisk eksem
* Soleksem

 

Nettsteder om Eksem:

 

Eksem – Wikipedia, den fria encyklopedin
Eksem är en icke smittsam hudsjukdom som orsakas av en. Eksem behandlas med steroider (till exempel hydrokortison) och. eksem – Allergi24.

Allergi – eksem – helsenett.no
Hva er eksem? Eksem er en fellesbetegnelse på ulike hudsykdommer som kan opptre i akutte og kroniske former. Den akutte formen preges av kløe, rødme i huden
www.helsenett.no/index.php?option=com_content&task=view&Itemid=59&id=1005

Atopisk eksem – immunsystem på bærtur
Men hos mennesker med atopisk eksem er kroppens vaktmannskaper litt vel overivrige. I klassen «irriterende sykdommer» er atopisk eksem definitivt på
www.forskning.no/Artikler/2002/august/1030014238.05

: Norsk Psoriasisforbund :
Ved atopisk eksem er huden tørr, kløende og overirritabel med infeksjonstendens. Årsaken til atopisk eksem er ukjent, men samspillet mellom.
www.psoriasis.no/–/?/=1&//=41

Seborreisk eksem

de fleste har hørt at spedbarn kan få seborreisk eksem. Men hva er seborreisk eksem? Og hvorfor får noen barn ofte seborreisk eksem enn andre?

Seborreisk eksem er en skjellende hudlidelse, som hyppigt sees hos spedbarn, men også sees hos litt større barn og barn i puberteten (antatt variant av Dermatitis seborrhoica). Hudlidelsen er ganske harmløs. Man kan likevel risikere at det går infeksjon i de angrepet områdene.

Årsak
Årsaken til seborreisk eksem kjennes ikke. Seborreisk eksem består av avstøtte hudceller og fett fra talgkjertler rundt om hårene. Da spedbarns talgkjertler er store og aktive i de første månedene, kan seborreisk eksem skyldes en overproduksjon av fett fra disse kjertlene. Det sitter flest talgkjertler i ansiktet og hårbunnen.

Symptomer
Seborreisk eksem sees som tykke, fettete, hvitgulaktig skjell i hodebunnen. De kan sitte som lag i hodebunnen. Seborreisk eksem kan bre seg ned til pannen, området omkring øyenbrynene, ørene, nesen og munnen. Omkring de angrepet områdene og under skjellene kan huden være litt rød. Det kan oppstå revner og rifter bak ørene. Man skal være ekstra oppmerksom på om det oppstår infeksjon i riftene.

Kraftig seborreisk eksemdannelse sees hyppigt hos barn med barneeksem. Dermatitis seborrhoica viser seg også som rødt skjellende utslett i bleområd hos spedbarn.

Hva kan man selv gjøre?
Seborreisk eksem kan forebygges, vet at du:

* Grer barnet ditts hår og hodebunn hver dag med en kam. Frem og tilbake noen ganger. Du skal ikke være redd for å gre borte over barnets myke flekk (fontanell), da den er dekket med tykt bindevev og saktens kan holde til det.
* Vasker barnets hår ca. 2 ganger om uken. Bruk normalt bare vann. Hvis det av og til er behov for å bruke sjampo, skal det være en babysjampo uten parfyme.
* Masserer barnets hodebunn med et håndkle etter badet. Det setter gang i blodomløpet.

Behandling
Så snart du ser noe, som ligner seborreisk eksem, skal det gres eller rusles vekk. Dermed unngår man at det utvikler seg.

Hvis barnet ditt har fått seborreisk eksem, skal du smøre barnets hodebunn med en babyolje. La det sitte natta over. Neste dag kan du redde skorpene ut med en kam og vaske barnets hår med en mild babysjampo. Det kan være nødvendig å gjenta behandlingen, inntil seborreisk eksem er vekk. Hvis oljen ikke fjerner seborreisk eksem, kan man kjøpe en spesialsjampo på apoteket.

Hvis barnet ditt har fått rifter ved ørene, kan de smøres med litt olje så skorpene bløtgjøres. Når barnet har vært i bad, skal man sørge for å tørre godt med håndkle og evt. rusle skorpene vekk. Hvis det er infeksjon i riftene, skal man kontakte sin legen.

Annonser:

Legg igjen en kommentar