Epikondylitt

Tilstanden vil gå over av seg selv hos de fleste, men i enkelte tilfelle kan det ta et stort antall uker eller bortimot et halvår før bedring. Behandlingen er i hovedsak for å begrense smertene, det er ikke vitenskapelig bevist at bruk av medikamenter eller injeksjon i vesentlig grad forkorter varigheten av tilstanden.
Epikondylitt er smerter i området rundt en epikondyl, beinfremspringene som finnes nederst på overarmsbeinet (humerus), altså i albuen og lårbeinet (femur) rett ovenfor kneet. Smertene skyldes en overbelastning av senefestene på epikondylene. Smerte på yttersiden av albuen, en lateral epikondylitt, kalles ofte for tennisalbue, siden den gjentatte bevegelsen i forbindelse med backhand-slaget er en typisk årsak til overbelastning av senefestene på denne epikondylen.
Epikondylitt vil gå over av seg selv hos de fleste, men i enkelte tilfelle kan det ta et stort antall uker eller bortimot et halvår før bedring. Behandlingen er i hovedsak for å begrense smertene, det er ikke vitenskapelig bevist at bruk av medikamenter eller injeksjon i vesentlig grad forkorter varigheten av tilstanden. Best prognose sees i akutte tilfeller hvor en har en klar formening om hvilke bevegelser som forårsaker belastningen, slik at disse kan unngås og behandling igangsettes raskt.
Diagnosen stilles på bakgrunn av sykehistorie og de typiske smertene som beskrevet under symptomer. Særlig er smerte ved isometrisk bevegelse typisk ved tilstanden, gjerne kombinert med nedsatt kraft fingrene. Ved undersøkelse er det betydelig ømhet i et lite område på nedsiden av epikondylen der senene fester seg.
Gjentatt belastning på senefestene til epikondylen gir en kronisk betennelsesreaksjon (inflammasjon) i senefestet. Senene fra musklene som strekker ut fingrene og bøyer håndleddet oppover er festet på den ytre epikondylen, mens musklene som bøyer i fingrene og bøyer håndleddet nedover er festet på den indre epikondylen. Betennelsen kan sitte i en eller flere slike senefester. Ved langvarig belastning, kan det oppstå en degenerativ prosess i festet, som følge av gjentatt betennelse med påfølgene reparasjon og ny betennelse. Dersom slik betennelse står lenge kan det oppstå forkalkninger i senen, men det er sjelden i disse senefestene.

Nettsteder om Epikondylitt:

 

Epikondylitt – Wikipedia
Epikondylitt er smerter i området rundt en epikondyl, beinfremspringene som. av albuen, en lateral epikondylitt, kalles ofte for tennisalbue, siden.

Epikondylitt
Utredning av mistenkt arbeidsbetinget epikondylitt. Hensikt og omfang. blir forsøkt ved lateral epikondylitt, men noen gullstandard finnes ikke.

Tidsskriftet – Ingen effekt av essensielle fettsyrer ved lateral.med ensidig lateral epikondylitt gjennomførte behandling. epikondylitt er. lege til å ha kronisk lateral epikondylitt ble forespurt om å delta.

Epikondylitt, arbeidsfaktorer.med symptomer og funn forenlig med enten lateral eller medial epikondylitt. er det ikke så aktuelt at epikondylitt blir godkjent som yrkesskade og en har.

Medial epikondylitt – Pasienthåndboka
Pasienthåndboka. Om sykdom, livsstil og helse. Medial epikondylitt kalles også «golfalbue» Copyright © 1999-2007 Norsk Helseinformatikk AS.

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar