Familiær middelhavsfeber

Familiær middelhavsfeber (FMF) er en arvelig autosomal recessiv betennelsessykdom som manifesterer seg i periodiske betennelsesanfall ved ujevne mellomrom. Miljøfaktorer som ser ut til å spille en rolle er stress, utmattelse og infeksjoner.
Anfallene går over av seg selv og kan lindres med smertestillende medikamenter og ikke-steroide antiinflammatoriske medikamenter (som f.eks. diclofenac).
Familiær middelhavsfeber (FMF) er en genetisk sykdom som karakteriseres ved tilbakevendende utbrudd av feber sammen med smerter i mage, bryst og/eller ledd, og hevelser. Sykdommen rammer generelt personer som stammer fra middelhavsområdene eller Midt-Østen, det vil si jøder, tyrkere, arabere og armenere.
Siden 1970-årene har kolkisin, et legemiddel utvunnet av Colchicum autumnale og ellers brukt i behandling av urinsyregikt, vist seg å redusere anfallsfrekvensen blant Familiær middelhavsfeber-pasienter. Nøyaktig hvordan kolkisin undertrykker anfallene er ikke fastslått ennå. Selv om dette medikamentet ikke er utan bivirkninger (inkludert buksmerter og muskelsmerter), kan det føre til en markant bedring av livskvaliteten for mange pasienter. En typisk dosering er 1–2 mg kolkisin per dag. Utviklingen av amyloidose blir noe hemmet av kolkisinbehandling.

Nettsteder om Familiær middelhavsfeber:

 

Familiær Shar
Familiær Shar-pei Feber er en arvelig sygdom, der rammer dele af Der findes dog varianter af middelhavsfeber, hvor colchicin ikke har nogen virkning.

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar