Fistula

Fistula er betegnelsen på en skade som særlig rammer unge kvinner i forbindelse med lange barnefødsler.
Fistula eller Fistel som det heter på norsk, er en graviditetsrelatert skade som kan oppstå i forbindelse med kompliserte fødsler uten tilgang til nødvendig medisinsk utstyr og pleie, som mulighet til å foreta keisersnitt. Fistula kan oppstå ved sterkt og langvarig press mot bekkenet som følge av at barnets hode er for stort, morens bekken er for lite eller barnet ligger i en vanskelig posisjon. Resultatet er store skader på fødselskanalen som blant annet kan føre til i inkontinens, svært sterke smerter, infeksjoner og andre alvorlige medisinske tilstander.
Fistula forekommer i hele verden, men er særlig utbredt i Afrika. Utbredelsen av fistula er sterkt knyttet til fattigdom. I tillegg rammer fistula spesielt unge jenter. Dette skyldes at mange gifter seg i veldig tidlig alder og blir gravide før kroppen tåler påkjenningene av graviditet og fødsel. Fistula kan blant annet forbygges ved å utsette giftealder og graviditet, og ved økt tilgang til utdanning og familieplanlegging.
Det er ikke er barnas unge alder alene som forårsaker fistula. Underernærte jenter er mindre utviklet i underlivet og bekkenet. Selv om de «teknisk sett» er kjønnsmodne, og dermed er i stand til å bli gravide, er det rett og slett ikke plass til at et barnehode kan komme ut.

Nettsteder om Fistula:

Fistula – Wikipedia
Fistula eller Fistel som det heter på norsk, er en graviditetsrelatert skade som kan oppstå i forbindelse med kompliserte fødsler uten tilgang til nødvendig.
no.wikipedia.org/wiki/Fistula

CRN –
Her legges grunnene til den nye fistula klinikken tilknyttet Panzi sykehus i Bukavu. Arbeidet med å forbedre grunnen til den nye avdelingen for fistula.
www.crn.no/page?id=1548&key=16143

Tidsskriftet – Utstøtt fordi de lukter
Gynekolog og kirurg Catherine Hamlin og hennes kolleger ved Addis Abeba Fistula Hospital i Etiopia behandler mer enn 20 kvinner hver uke og sender dem hjem.
www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visSeksjon?vp_SEKS_ID=1303725

Fokus
Verdens første konferanse om fistula i forbindelse med krig og konflikt Fistula rammer omlag 9.000 kvinner i Etiopia hvert år, det anslås at mer enn to.
www.fokuskvinner.no/Publikasjoner/Kvinner_sammen/
2005/Kvinner_Sammen_3_05/4564

Annonser:

Legg igjen en kommentar