Flekktyfus

flekktyfus, flekkfeber, smittsom infeksjonssykdom, i dag sjelden i Europa. Årsaken til f. er mikroorganismer som overføres til mennesket med lus. Symptomer: høy feber, frysninger, svimmelhet, hodepine og muskelsmerter. Av og til brunlige flekker i huden. Var tidl. dødelig, men kureres nå av antibiotika. Kan forebygges med bedre hygiene og bekjempelse av lus.
Flekktyfus var i tidligere tider en fryktet sykdom med utbrudd som tok livet av tusener, spesielt under kriger og i hungerår. Nå til dags er sykdommen meget sjelden, og forekommer nesten bare blant fattige i visse tropiske høylandsområder.
Flekktyfus behandles på sykehus med antibiotika (tetracyclin og kloramfenikol).
Flekktyfus skyldes en bakterie som overføres til mennesker gjennom kroppslus og enkelte andre insekter. Sykdommen bryter ut med plutselig høy feber, intens hodepine, indre blødninger og karakteristisk flekket utslett. Dødligheten stiger med alderen.

Nettsteder om Flekktyfus:

 

Rickettsioser (A75-A79)
Flekktyfus overført ved lus, lopper og midd. Ekskl:. Epidemisk flekktyfus som skyldes Rickettsia prowazekii, overført ved lus.

Flekktyfus
Flekktyfus skyldes en bakterie som overføres til mennesker gjennom kroppslus og. Risikoen for å bli smittet av flekktyfus for turister er svært liten.

Rickettsioser (A75-A79)
Flekktyfus overført ved lus, lopper og midd. Ekskl:. Epidemisk flekktyfus som skyldes Rickettsia prowazekii , overført ved lus.

Flekktyfus – helsenett.no
Flekktyfus skyldes en bakterie som overføres til mennesker. Flekktyfus (Reisevaksiner – generelt) Forebyggelse av myggstikk (Reisemedisin – generelt).

Annonser:

Legg igjen en kommentar