Forfangenhet

Forfangenhet er en meget smertefull lidelse i hoven. Lidelsen skyldes forandringer i hovens normale blodtilførsel, noe som forårsaker hevelse (betennelse) som kan føre til at hovens struktur svekkes. I meget alvorlige tilfeller kan hovbenet rotere eller synke ned i hoven og i verste fall kan spissen av hovbenet bryte igjennom hovsålen.
Forfangenhet/laminit er en klauv-/hovsykdom som forekommer hos storfe og hest. Laminit skjer ofte i assosiasjon ved tilstander som gir endotoxemia som akutte gastrointesinal sykdommer og metritis. Vanlige årsaker på hest er forspising på kraftfor og feite ponnier som går på beite som er rikt på karbohydrater, og systemiske gram-negative infeksjoner.
Forfangenhet er lettere å legge merke til hos hester siden det ofte settes et større krav til til beina enn hos kuer (som ikke beveger seg like mye). Symptomer på sykdommen er ikke mange og ikke lette å få øye på før etter litt tid. Det man som regel kan se er at hestene står uvanlig; de prøver å hvile mest mulig av vekten sin på bakføttene, som de setter langt innunder seg, og avlaste framføttene hvor sykdommen helst slår til ved å strekke dem framove
Hvis hesten din viser symptomer på akutt forfangenhet bør du ringe dyrlegen – forfangenhet krever akuttbehandling. Hesten din har mye større sjanse for å komme seg dersom behandlingen startes tidlig.

Nettsteder om Forfangenhet:

 

Forfangenhet – Wikipedia
Forfangenhet/laminit er en klauv-/hovsykdom som forekommer hos storfe og hest. Hentet fra «http://no.wikipedia.org/wiki/Forfangenhet».

little_tornado – Tornado.:Hallay:. så det blei først kolikk, så ble det så ille at hu fikk forfangenhet til slutt. men når de får forfangenhet sprekker jo ett sånt bein inne.

Forfangenhet
Forfangenhet (Laminitt) Forfangenhet er en vanlig lidelse som en til. viktig at du kjenner konsekvensene av forfangenhet og at du kjenner til hvordan.

Annonser:

Legg igjen en kommentar