Forkjølelse

Første symptomer på forkjølelse er sår hals, tretthetsfølelse og verkende muskler. Noen får feber også, samtidig som de fryser.
Det finnes fler enn 120 virus som kan forårsake forkjølelse. Første gang man er i nærkontakt med ett av disse virusene, vil det med all sannsynlighet gjøre en forkjølet. Barn får i tillegg ofte ørebetennelser, og av og til bronkitt eller lungebetennelse. Voksne kan også få disse sekundærinfeksjonene, men det er langt vanligere at de får bihuleplager i forbindelse med forkjølelser. Det har normalt ingen hensikt å behandle forkjølelser med antibiotika. Får man tilleggssymptomer som ørebetennelse eller bronkitt, kan imidlertid en antibiotikabehandling være et alternativ.
Forkjølelse er en øvre luftveisinfeksjon forårsaket av et virus. Med øvre luftveisinfeksjon menes betennelsesforandringer i nese, svelg og luftrør.
Forkjølelse er en sykdom som går over av seg selv, og de færreste behøver noen form for behandling. Det finnes ikke effektive legemidler mot forkjølelsesvirus. Ingen preparater helbreder forkjølelse, og ingen midler har god forebyggende effekt.
Vitamin C. En metaanalyse viste at inntak av 200 mg eller mer av vitamin C ikke ga noen vesentlig reduksjon av symptomer eller varighet av forkjølelsen når behandlingen ble startet etter at forkjølelsessymptomene hadde kommet.

Forkjølelse er en mer smittsom virussykdom og den hyppigt forekommende infeksjonen i Danmark. I sin vanlige enkle formen varer den opp til 1 uke. Følgessykdommer som ørebetennelse, bihulebetennelsesfylke forverring av astmaog bronkitt forekommer hos en del.

Som navnet antyder, har man tidligere trodd at sykdommen oppsto, når man ble kald og forfrossen, men i dag ved man at nedkjøling har begrenset betydning.

Hyppighet
Mange har 1-2 forkjølelser om året, særlig i høsten og om vinteren, og særlig hos barn og unge.

Årsak
Forkjølelse er en virussykdom. Mange forskjellige virustyper kan forårsake forkjølelsene, bl.a. de mer enn 100 forskjellige virustyper som Rhinovirus, RS-virus og adenovirus. Mottakelighet hos den enkelte varierer og stress kan ha en betydning. Risikoen for forkjølelse økes markant ved røyking. For barn gjelder at dem risikoen for forkjølelse også økes markant, hvis de utsettes for passiv røyking.

Inkubasjonstid og smitte
Inkubasjonstiden, som er tiden fra smitte til symptomstart, er 1-3 dager. Isolations-foranstaltninger er uten praktisk verdi for spredning av sykdommen, da forkjølelse er smittsom i døgnet før symptomene setter inn. Særlige risikogrupper som spedbarn eller i forveien syke bør ikke utsettes for smitte fra personer med forkjølelse.

Symptomer

* Nysen
* Kloring, ømhet i hals
* Tett nese og satte ned luktesans
* Først vandig og så guleaktig nesesekret (snørr)
* Småhoste
* Trykken og lett hodepine
* Feber sees ofte hos små barn, men sjelden hos større barn og voksen
* Satte ned prestasjonsevne pga. allment ubehag og lett tretthet

Forløp
Forkjølelsen varer som regel opp til en uke.

Hva kan man selv gjøre?
Det finnes forskjellige midler og reseptfritt preparat, som kan lindre symptomene:

* Nesedråper/- spray, som virker mot stengt nese
* Sugetablettervirker lett bedøvende
* Smertestillende legemidler
* Hostesaft, spør evt. legen
* Gamle kjerringråd som: Kamillete, C-vitamin (f.eks. appelsiner), E chinamindråb, Hvitløker og Sink lindrer hos en del. Grundig forskning har gitt forskjellige resultat, likevel overveiende lett positive, med tendens til en viss lindring og forkortelse av forkjølelsessymptomer. Dampkur lindrer også ved tett nese
* Røykepause (eller stop). Sørg for at barnet ikke utsettes for passiv røyking
* Unngå stress og pass godt på deg selv
* Vask hender hyppig. Forkjølelsevirus kan overleve på huden i flere timer
* Unngå å gi hånd, når du er forkjølet
* Bruk engangstørklær og kast dem i en lukket spann etter bruk
* Unngå å «rense» barnets smokk ved selv å ta den i munnen

Behandling
Hos Legen
De færreste går til legen ved vanlige forkjølelser. Antibiotika (f.eks. penicillin) har ingen virkning ved forkjølelse. Ved hoste kan man evt. få reseptpliktigt hostesdempende medisin, som er mer effektiv enn håndskjøphostesaft. Legen skjelner mellom tør irritasjonhoste og fuktig, slimhoste i sitt valget av hostemedisin. Det er ikke lykkes å utvikle en vaksine mot forkjølelse pga. de fleste forskjellige virus.

Følgesykdommer
Legen kontaktes som regel ved følgesykdommer eller ved tilbakevendende forkjølelse. Følgesykdommer treffer særlig personer med «sarte slimhinner».

Typiske følgesykdommer er:

* Øresmerter og ørebetennelse, særlig hos barn
* Bihulebetennelse
* Bronkitt
* Forverring av astmai alle aldrer
* Forverring av kronisk bronkitt og røykerlunger

Har man tilbøyelighet til følgesykdommer, kan man ved forkjølelsens start forebygge, f.eks. vet at man anvender rikelig med nesedråper for å motvirke øresmerter og bihulebetennelse. Eller man tar hhv. øker inntakelsen av astmamedisin for å forebygge astma.

Forveksling med andre sykdommer
Ved langvarige forkjølelseslignende symptomer kan det i noen tilfeller svinge seg om annen enn forkjølelse. Her kan f.eks. være tale om:

Høyfeber
Høyfeberedominert av klart nesesekret og nysen. Det er ofte samtidig øyeeirritasjon og den forekommer på bestemte årstider, f.eks. april/mai (i birkepollensæson) eller juni/juli (i græspollensæson), som av syke har vært oppfattet som den årlige sommereforkjølelsen.

Astma
Flere ukers hoste og særlig nattlig hoste, slim, småsteinen og tung pust i tilslutning til snuen kan være astma.

Halsbetennelse
Ved halsbetennelser synkeverker dominerende, men det er sjelden nysen og nesesekret, som er ofte feber.

Nettsteder om Forkjølelse:

 

mitt liv – veien mot noe ukjent. – Høst = Forkjølelse
Jeg er i alle fall i ferd med å bli fryktelig forkjølet, tett i pappen, ørene. Halsen er sår og alt annet som forkjølelse fører med seg.

Inside vibbi’s mind. – Mr. Forkjølelse har ankommet
Mr.Forkjølelse har kommet på besøk til meg igjen, han er. Det at man føler seg overkjørt er en ting, men jeg blir også veldig vanskelig, sur og grinete.

Susanne sin blogg – Sjø, forkjølelse og bevissthet
I går merka eg til min store skrekk at utholdenheten min i sjøvann er svekka. Eg hoppa uti med sporty innstilling, men hadde fått ein ny definisjon av.

forkjølelse

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar