Gastroøsofageal refluks

Gastroøsofageal refluks er en svakhet i lukkefunksjonen mellom magesekken og spiserøret slik at surt mageinnhold kommer opp fra magesekken til spiserøret. Av og til sees dette samtidig med mellomgulvsbrokk, hiatushernie, som innebærer at øvre del av mavesekken glir opp igjennom åpningen i mellomgulvet. Da ser det ut som en poseaktig utvidelse av nederste del av spiserøret, der det kan legge seg matrester, tabletter eller mavesyre.
Refluks er tilbakestrømming av saltsyre fra magesekken til spiserøret. Dette gir halsbrann/brystbrann og/eller smerter i øvre del av magen eller brystet. Nesten alle har opplevd halsbrann.
Gastroskopi er en undersøkelse som ofte gjøres på sykehus eller poliklinikk eller hos spesialist i indremedisin. En bøyelig fiberoptisk «slange» føres gjennom munnen, ned i spiserør, mavesekk og tolvfingertarm. Slimhinnen blir inspisert hele veien og det kan fastslåes om det er etseskader, sår eller ondartede forandringer. Det er mulig å ta vevsprøver til undersøkelse med mikroskop.
Hva er årsaken til Gastroøsofageal refluks?
Årsaken er først og fremst en slapp lukkemuskel i overgangen mellom magesekk og spiserør. Dette medfører en unormal lekkasje av syre fra magesekken til spiserøret.
Tilstanden er kronisk med gode og dårlige perioder. Medikamenter hjelper, men bare så lenge man tar dem. Men : GØRS er en helt ufarlig sykdom.

Nettsteder om Gastroøsofageal refluks:

Knappenforeningen Norge
Hva er gastroøsofageal refluks? Tilstanden blir som regel bare omtalt som ”refluks”. Refluks betyr tilbakestrøm, og i dette tilfellet er det betegnelsen på..
www.knappenforeningen.no/10/31

Norsk barnelegeforening
Gastroøsofageal refluks og refluksøsofagitt er først og fremst kroniske tilstander. Imidlertid kan akutte symptomer og livstruende komplikasjoner oppstå..
www.legeforeningen.no/index.gan?id=16913&subid=0

Tidsskriftet – Gastroøsofageal refluks hos barn
I løpet av de aller siste årene er imidlertid gastroøsofageal refluks blitt ett av de heteste temaene for mange medisinske spesialiteter som omfatter arbeid..
www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visSeksjon?vp_SEKS_ID=93925

Annonser:

Legg igjen en kommentar