Gonoré er en kjønnssykdom som skyldes en bakterie. Bakterien kalles gonokokk på norsk, dens latinske navn er Neisseria gonorrhea.
Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom forårsaket av bakterien Neisseria gonorrhoeae (gonokokkbakterien). Symptomene oppstår 2-7 dager etter smitte.
Hva forårsaker gonoré?
Gonokokkbakterien overføres seksuelt og fører til betennelse i ulike slimhinner, hyppigst slimhinnen i urinrøret og på livmorhalsen. Dersom antigener fra bakterien finner veien til ledd og øyne, og tiltrekker seg kroppens immunforsvar, kan man utvikle Reiters syndrom. Denne tilstanden kan gi ledd og hudproblemer.
Hvis gonoré behandles raskt, vil man ikke se noen ettervirkninger av infeksjonen.
En ubehandlet infeksjon kan derimot spre seg og føre til underlivsbetennelse hos kvinner og betennelse i bitestiklene hos menn.
Gonoré behandles med antibiotika. Det finnes ulike alternativer som kan brukes. Antibiotika dreper bakteriene. Ciprofloksacin tabletter 500 mg som engangsdose, er blant de enkleste behandlingsformene. Gonorè er definert som allmennfarlig smittsom sykdom i smittevernloven.
Gonoré kan i meget sjeldne tilfeller spres med blodet til hele kroppen. Dette vil medføre leddsmerter, utslett, feber og kulderystelser. Ekstremt sjelden kan man se hjernehinnebetennelse og betennelse i hjertet.
Gonore er en kjønnssykdom, som skyldes smitte med spesielle bakterier (gonokokker).
Hyppighet
Tidligere ble det påvist flere tusentall tilfeller hver år i Danmark, men de siste årene er antallet falt kraftigt. I dag sees gonore overveiende hos menn, som har sex med menn og hos heteroseksuelle menn, som bringer smitten med fra utlandet. Kvinner kan også treffes, men det er i dag sjeldent.
Det er viktig å minne på at gonore fortsatt er en mer hyppig infeksjon i mange land også land tett på Danmark som f.eks. de baltiske landene og Russland.
Hvis man har ubeskyttet sex med prostituerte i Afrika og Sørøst-Asia, er det likeledes stor risiko for å bli smittet.
Årsak
Gonore skyldes smitte med bakterier, som nevnes gonokokker. Disse bakterier finnes hos den smittet i urinrøret, og hos kvinner er de også i livmorhalsen. I sjeldne tilfeller kan de også være i endetarmen og i svelget.
Gonokokk-bakteriene kan ikke leve uten for den menneskelige organismen. Derfor kan man ikke bli smittet ved å sitte på toalettbrett eller ved vanlig sosial omgang med en smittet person.
Gonore kan man bare få ved seksuell samvær med en person, som er smittet med sykdommen.
Symptomer
Åtte ut av ti menn, som pådrar seg gonore, vil få symptomer få dager etter at de er blitt smittet. Infeksjonen viser seg ved at det kommer betennelse i urinrøret. Det vil være tykt gulaktig utflod fra urinrøret, og det er smerter ved vannlatingen.
I uttalt tilfeller er det mer sterke smerter ved vannlating, som føles som «å tisse glasskår». Utfløtt kan være så kraftig, at det drypper ut i undertøyene herav navnet «dryppert».
I motsetning hit er det bare ca. hver tredje av de smitta kvinnene, som merker at det er noe galt. Økte utfloder fra skjeden kan være eneste tegn på smitte. Det betyr at kvinner ofte går lengre tid med gonore før sykdommen påvises, et forhold, som øker risikoen for komplikasjoner.
Som antydet ovenfor er det en stor del av de smitta, som ikke har symptomer eller har så svake tegn, at de ikke uoppfordret går til lege og blir undersøkt. Dette forhold øker risikoen for at infeksjonen kan spre seg og gi komplikasjoner.
Hos kvinnen svinger det seg om underlivsbetennelse og hos menn om betennelse i bitestiklene. dvs. at man skal tenke på muligheten for gonore hos kvinner med smerter i underlivet og feber. Det samme gjelder for menn, hvor den ene halvdelen av pungen hever opp og blir øm.
Gonore bakteriene kan i sjeldne tilfeller spre seg til leddene og gi hevelse og ømhet.
Hvis den gravide kvinnen er smittet med gonore, kan infeksjonen overføres til det nyfødte barnets øyne. Dette vil så vise seg vet at det nyfødte barnet får en kraftig øyenbetennelse.
Faresignal
Utflod fra urinrøret eller fra skjeden kan være tegn på smitte med gonore. Det samme gjelder, hvis det er symptomer på underlivsbetennelse eller betennelse hos mannen i bitestiklene. Spesiellt hvis disse genene er oppstått etter at man har dyrket usikker sex med prostituert i utlandet, eller hvis man som mann har hatt sex med en tilfeldig person av samme kjønn.
Hva kan man selv gjøre?
Man kan beskytte seg mot å bli smittet med gonore ved å anvende kondom hver gang man har sex med en ukjent partner. Det er viktig, at kondomet anvendes under hele samleiet, i det bakteriene kan overføres, når slimhinnene ved kjønnsdelene berører hverandre. Man skal i den forbindelsen minne på at gonokokk-bakteriene kan sitte i svelget på mandlene og overføres ved munnsex (oralsex).
Kvinner og homoseksuelle menn kan smittes med gonore i endetarmen, hvorfra bakteriene kan føres videre.
Ved den minste mistanken om smitte med gonore bør man henvende seg til sin legen eller en av de offentlige klinikkene. Her kan man ved en undersøkelse rask avgjøre hvorvidt det er tale om smitte med gonore. Legen kan ved hjelp av et mikroskop undersøke om utfløtt inneholder gonokokk-bakterier og kan også sende sekret til laboratoriet, hvor man kan dyrke bakteriene.
Forløp
Når man blir behandlet med antibiotikum vil infeksjonen forsvinne.
Behandling
Gonore skal behandles med spesielle antibiotika. Vanlig penicillin virker ikke mer. Bakteriene er blitt motstandsdyktige overfor mange forskjellige midler. Din lege vil anvise enten tabletter eller innsprøyting, som er virksom. Etter behandlingen vil symptomene rask svinne, og de fleste er friske etter ca. 7 dager.
Nettsteder om Gonoré:
Olafiaklinikken – Gonoré
Gonoré er en seksuelt overførbar infeksjon som skyldes en bakterie, gonokokken. For tiden er gonoré en sjelden sykdom i Norge, men i andre deler av verden.
www.olafia.no/gonore.htm
Gonore – Porta Medicus
Både pasienter med gonoré og smittekontakter skal behandles. Smittekontakter kan behandles før svar fra laboratoriet foreligger.
www.portamedicus.no/ArticleDisplay.aspx?MenuId=4264&ContentId=6256
Seksuelt overførbare sykdommer / Gonore
Gonore. Bakteriesykdom. Klamydias «storebror», dvs. sterkere utbrudd. Trives på slimhinner i kjønnsorganer, urinveier og endetarm.
www.samliv.net/sos/gonore.htm
Tidsskrift for Den norske lægeforening
Gonoré er en aktuell differensialdiagnose ved mukopurulent sekret fra cervix og ved. Gonoré er i dag et svært lite folkehelseproblem i Norge.
www.tidsskriftet.no/tsweb/199818/leder3.html
Annonser: