Herpangina

En infeksjonssykdom med plutselig feber og blemmer i munnen. Tilstanden varer normalt 4-7 dager, og er i de fleste tilfeller ufarlig. Årsaken til herpangina er oftest en infeksjon av coxsackievirus gruppe A.
Herpangina er en infeksjon med et virus som heter coxsackie A. Det rammer ofte små barn og er derfor en av mange barneinfeksjoner. Det forårsaker akutt feber, allmenne infeksjonstegn og svelgvansker. Slimhinnen i svelget blir rød, og etter ett døgn får man mange små blemmer i den bløte gane og mot mandlene. Når det går hull på blemmene får man små gråhvite sår. Feberen går over etter 3-4 dager, men utslettene i munnen forsvinner etter en uke. Det kan ligne litt på vanlige aftøse sår uten kjent årsak, men vanligvis medfører dette færre men mer spredte utslett i slimhinnen. Det kan også ligne på hånd-, fot- og munnsyken, men da får barnet også utslett ved randen av håndflaten og fotbladet.

Nettsteder om Herpangina:

Herpangina – Wikipedia
Herpangina er en infeksjon med et virus som heter coxsackie A. Det rammer ofte små barn og er derfor en av mange barneinfeksjoner.
no.wikipedia.org/wiki/Herpangina

Halsvondt – Pasienthåndboka
Herpangina. Virusinfeksjon som er vanligst hos barn opp til 15 års alder; Akutt debut med feber, sykdomsfølelse og svelgbesvær.
www.pasienthandboka.no/default.asp?mode=document&documentid=3450

NOKAs medisinske oppslagsverk : H
Herpangina, er en infeksjonssykdom med plutselig feber og blemmer i munnen. Årsaken til herpangina er oftest en infeksjon av coxsackievirus gruppe A.
www.nokadietten.no/kurs/medisinsk_ordbok/h.html

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar