Hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt (Infarctus cordis, hjerteattakk, myokardieinfarkt) er en sykdomstilstand som oppstår når blodforsyningen til deler av hjertet forstyrres. Den påfølgende oksygenmangel forårsaker skade og mulig død av hjertemuskulatur. Viktige risikofaktorer for utvikling av hjerteinfarkt er fremskreden alder, røyking, høyt LDL (farlig kolesterol) og lav HDL (bra kolesterol), diabetes og fedme.
Det medisinske begrepet infarkt innebærer vevsdød forårsaket av nedsatt eller blokkert blodstrøm. Uttrykket hjerteanfall brukes noen ganger om andre hjerteproblemer som ikke er hjerteinfarkt, for eksempel ustabil angina pectoris som er betegnelse på akutt forandring av mønster på anfall med brystsmerter som berettiger innleggelse på sykehus.

Diagnosen hjerteinfarkt er i de fleste tilfeller enkel å stille, men noen ganger kan den være vanskelig å stille. Av og til er funnene i starten usikre, men etter hvert blir det klart at det foreligger et hjerteinfarkt.
Et hjerteinfarkt oppstår ved at blodtilstrømningen til deler av hjertet helt eller delvis blokkeres. Den mangelfulle blodtilstrømmingen fører til smerter og funksjonssvikt i hjertemuskelen.
Første symptom på hjerteinfarkt er sterke smerter over brystbenet eller på venstre side av brystet. Det kjennes ut som smertene sitter dypt inne i brystet. Mange opplever smertene som et sterkt press eller som om noe blir sammenklemt i brystet. I motsetning til det som er tilfelle med angina, varer smertene i mange minutter eller flere timer. Pasienten blir vanligvis gråaktig og svetter.
Visse faktorer øker din risiko for hjerteinfarkt. Disse faktorene bidrar til uønskede avleiringer av kolesterol (aterosklerose, åreforkalkning) i trange arterier (pulsårer) rundt om i kroppen, inklusive arteriene til hjertet ditt (koronararteriene).
Du kan dempe eller eliminere mange av risikofaktorene og på den måten redusere dine sjanser for å få et første eller andre hjerteinfarkt. Men noen risikofaktorer som arv og kjønn kan du ikke endre. Menn har generelt høyere risiko enn kvinner for å få hjerteinfarkt. Dog øker risikoen hos kvinner en tid etter at menstruasjonen har opphørt, vanligvis etter 55-årsalderen. Hvis din far eller bror hadde hjerteinfarkt før 55 år, eller din mor eller søster hadde hjertetrøbbel før 65, så er din risiko for å utvikle hjertesykdom økt.

Nettsteder om Hjerteinfarkt:

Forebygg hjerteinfarkt og type 2 diabetes.til seks ganger øket risiko for hjerteinfarkt, og dobbelt så stor risiko for. noe som bla kan gi hjerteinfarkt, nedsatt sirkulasjon i armer og bein.

Hjerteinfarkt – Lommelegen.no. på angina og hjerteinfarkt? Et hjerteinfarkt er en tilstand hvor. diabetes/diabetes og høyt stressnivå kan dessuten øke risiko for hjerteinfarkt.

Hjerteinfarkt – Pasienthåndboka
Pasienthåndboka. Om sykdom. i akuttsituasjonen og for å forebygge nye hjerteinfarkt. anbefales til de aller fleste etter gjennomgått hjerteinfarkt.

Flere får hjerteinfarkt. fra sykehus med diagnosen hjerteinfarkt, økt med hele 33 prosent, og pasientene. tillegges at det er kommet nye kriterier for diagnostikk på hjerteinfarkt.

Hjerteinfarkt. er innlagt for et akutt hjerteinfarkt eller som skal utskrives fra sykehuset. Et hjerteinfarkt kan være alt fra en liten episode til en katastrofe.

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar