Hvitprikk

Ichthyophthirius multifiliis er en art av flimmerdyr som lever som parasitter på ferskvannsfisk. Det finnes også en «saltvanns-hvitprikk», men dette er et annet flimmerdyr i gruppen Cryptocaryon. Ichthyophthirius multifiliis forårsaker det som trolig er den vanligste fiskesykdommen i akvarium, og kalles for prikkesyken eller hvitprikk på norsk. Arten er den største encellede eukaryoten man kjenner til som lever på fisk. Voksne individer er ovale eller runde, og måler 0,5 til 1,0 mm i størrelse.
Når fisk blir infisert med hvitprikk, mister de ofte apetitten, gjemmer seg unormalt mye og/eller klør seg mot bunnen eller ting i karet.
Tropiske fisk er sårbare ovenfor et stort utvalg av sykdommer. Derfor bør man ikke iverksette behandling mot hvitprikk hvis ikke minst en av fiskene har de karakteristiske hvite prikkene.
Valg av kjemikalier for å behandle Ich/hvitprikk baseres på vannkvalitet, art og type system fisken bor i.
Koppersulfat, formalin og kaliumpermanganat er alle effektive mot Ich/hvitprikk når de blir brukt i rett konsentrasjon, og ved repeteringene nevnt ovenfor.
Behandling av hvittprikk kan gjøres enkelt med varmebehandling, øk temperaturen til 32 grader, da dør parasitten. Man må øke til 32 grader, alt mellom 25- 31 grader vil øke sylusen til parasitten istedenfor å drepe den. Man trenger ikke medisinere eller tilsette salt. Men det er en fordel og øke sirkulasjonen og oksygentilførselen til karet, siden høy temp gir mindre oksygen.

Nettsteder om Hvitprikk:

 

Behandling av hvitprikk! – Nettakvariet. av hvitprikk! Om. Behandling av hvittprikk kan gjøres enkelt med varmebehandling, øk. Man må øke til 32 grader, alt mellom 25- 31 grader vil øke.

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar