Influensa

Influensa er en betennelse i luftveiene forårsaket av influensa-virus. Tilstanden gir seg vanligvis utslag i nedsatt allmenntilstand, slapphet, feber, hodepine og muskel-/leddsmerter. Sykdommen opptrer ofte i epidemier.
Influensa er en sykdom forårsaket av et virus som tilhører familien orthomyxoviridae. Viruset er et negativt ‘sensed’ RNA-virus, noe som betyr at viruset må «oversette» sitt genom før nye virusproteiner kan lages. Viruset har en lipidmembran som er derivert fra cellen der viruset ble produsert.
Influensasymptomene er typiske, og det er spesielt feberen kombinert med smerter i muskler og ledd som skiller sykdommen fra mer uskyldige forkjølelser. Hos de aller fleste vil derfor diagnosen kunne stilles uten at det er nødvendig med andre prøver.
Varigheten av influensasykdommen er vanligvis 1-2 uker, gjerne med høy feber den første uken. Slapphet og hoste vedvarer gjerne lengre. Det er ikke uvanlig at det kan gå noen uker før du er i god form etterpå.
Influensa er i de aller fleste tilfeller ikke en dødelig sykdom. Sykdommen kan imidlertid være veldig alvorlig – og i ekstreme tilfeller dødelig – hos eldre, og hos personer med dårlig immunforsvar (f.eks. hos de som har utviklet AIDS). Sykdommen kan også være alvorlig for personer med alvorlige hjerte-, kar- eller lungesykdommer.

Det har vært tre større epidemier, såkalte pandemier, i Norge i forrige århundret;

* Spanskesyken i 1918 rammet ca. 500 millioner mennesker. Nesten 30 millioner omkom.
* Asiasyken i 1957.
* Hong Kong-syken i 1968.
* Man er i dag også redde for at en influensavariant, som smitter mellom mennesker, skal utvikle seg fra fugleinfluensaen som reiser rundt i verden med trekkfuglene for tiden.

 

Nettsteder om Influensa:

Mozon – Fakta om influensa
Det spesielle ved influensa er feberen kombinert med smerter i muskler og ledd, dette skiller sykdommen fra mer uskyldige forkjølelser.
www.mozon.no/andre-saker/dette+er+influensa/art352251.html

Influensa – informasjon til pasienter – Legevakten – Oslo kommune
Influensa forårsakes av influensavirus. Sykdommen gir raskt innsettende høy feber, noen ganger over 40 grader. Man får også hodepine, tørrhoste og generell..
www.legevakten.oslo.kommune.no/gode_rad/infeksjoner/article54081-17167.html

Influensa
Pandemisk influensa er betegnelsen på en influensasykdom som skyldes et helt nytt virus som ingen er immune mot. Dette viruset vil spre seg raskt gjennom..
www.fhi.no/artikler/?id=56628

Annonser:

Legg igjen en kommentar