Keratitt

Keratitt er en betennelse av øyets hornhinne. Det er en potensielt synstruende øyelidelse, og krever alltid behandling.
Felles for alle keratittene er at symptombildet preges av lysskyhet, tåreflod og smerter. I tillegg kan det være synsnedsettelse ved de alvorligste formene.
Infeksjon, vanligvis med sår i cornea.
Betennelsen ses i form av en ciliær injeksjon (i motsetning til en konjuktival injeksjon som man ser ved konjunktivitt). Dette er en rødhet som kranser tett om regnbuehinnen. Det kan også være blandingsinjeksjon, som er både ciliær og konjunktival injeksjon samtidig.
Infeksiøs keratitt
Behandles i utgangspunktet med antimikrobielle midler. Ved alvorlig ødeleggelse av hornhinnen som gir synstap/blindhet, kan man vurdere hornhinnetransplantasjon.
Amøboid og bakteriell
Behandles med øyedråper med antibiotika (chloramphenicol, erythromycin) eller med klorhexidin.
FORSIKTIGHETSREGLER OG OPPFØLGING
Tilstanden bør behandles av øyelege, men det er viktig at den gjenkjennes av allmennpraktikeren. Ved mistanke om herpeskeratitt eller annen dypere keratitt innlegges pasienten som øyeblikkelig hjelp.

Nettsteder om Keratitt:

 

Herpes keratitt – Pasienthåndboka
Pasienthåndboka. Om sykdom, livsstil og helse. på det profesjonelle dokumentet «Keratitt, herpes simplex» i Norsk Elektronisk Legehåndbok.

Keratitt – Wikipedia
Keratitt er en betennelse av øyets hornhinne. Gir en meget alvorlig keratitt som gir alvorlig synstap. Forskjellige virale agens kan gi keratitt.

Synstap – Wikipedia
Synstap er nedsatt eller fravær av syn der dette tidligere fantes. Arrdannelse på hornhinnen – keratitt. Fordunkling av linsen -grå stær.

Annonser:

Legg igjen en kommentar