Klamydia

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Ordet klamydia brukes også om selve bakterien.
Klamydia er en infeksjon i underlivet forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Infeksjonen gir ingen symptomer i 60-80% av tilfellene, noe som gjelder begge kjønn. De vanligste symptomene er svie ved vannlating, og/eller utflod hos både kvinner og menn.
Antibiotika dreper bakterien, og azitromycin er det stoffet som oftest blir brukt. Det er nok med én dags behandling, og partneren din skal behandles uansett prøvesvar. Du skal ikke ha samleie den første uken etter behandlingen. Sykdommen defineres som allmennfarlig smittsom sykdom, og dette gir rett til gratis behandling og medisin.
Klamydia kan ramme urinrøret, endetarmen, konjunktiva eller skape en systemisk infeksjon hos begge kjønn, og bartholinkjertlene eller livmorhalsen hos kvinner.
Ved ubehandlet infeksjon, kan den hos kvinner bre seg opp til egglederne og forårsake en betennelse (salpingitt), og hos menn bre seg via sædlederne til bitestiklene og forårsake en betennelse (epididymitt). Disse betennelsene kan i verste fall føre til infertilitet, med større risiko for kvinner enn for menn.
Ubehandlet klamydiainfeksjon er en av de vanligste årsakene til ufrivillig barnløshet hos kvinner.
Klamydia kan være tilstede selv om du ikke har symptomer. Det tar fra 5 dager til 3 uker fra du er smittet til du eventuelt utvikler symptomer.
Noen kvinner kan også utvikle kroniske smerter i underlivet som følge av manglende behandling av klamydia.

Klamydia er en kjønnssykdom, som smitter ved samleie. Det er tale om en infeksjon med en bakterie (Klamydia trachomatis), som gir betennelse i urinrøret og på livmorhalsen.
Hyppighet
Klamydia er en mer utbredt kjønnssykdom. Ca. 5 % av alle seksuellt aktive unge mellom 18-22 år er smittet. de fleste har ingen symptomer, men kan likevel smitte andre.

Årsak
Klamydia skyldes infeksjon med en bakterie, som nevnes Klamydia trachomatis. Bakterien kan bare leve i slimhinnen. Man kan derfor bare bli smittet ved samleie og ikke f.eks. ved å dele toalett eller håndkle med en smittet person.

Symptomer
Mange har ingen symptomer.

Kvinner kan ha:

* Utflod
* Svie vet vannlating
* Flekkbløtning
* Underlivsbetennelse

Menn kan ha:

* Utflod fra urinrøret
* Svie vet vannlating
* Betennelse av bitestikkelen

Faresignal
Kvinner, som er smittet med klamydia, kan få betennelse i egglederne eller underlivsbetennelse. Det skyldes at klamydia mikroorganismen vandrer fra livmorhalsen opp gjennom livmoren og ut i egglederne.

Det er noen situasjoner, hvor det er større risiko for at klamydia sprer seg opp i underlivet. Det gjelder f.eks. i forbindelse med opplegning av spiral og i forbindelse med abortinngrep.

Det er ikke alltid, at kvinner merker, de har underlivsbetennelse, men verker eller ubehag i underlivet skal gi mistanke.

Hvis man ikke blir behandlet i tide, kan underlivsbetennelsen bevirke at eggstokkene blir skadet, hvorfor egg ikke kan vandre fra eggstokkene ned i livmoren. Herved oppstår satte ned evne til å få barn (sterilitet). Samtidig er det økte risiko for å få en graviditet uten for livmoren.

Menn kan tilsvarende få betennelse i den ene bitestikkelen, fordi klamydia sprer seg fra den ytterst delen av urinrøret opp til bitestikkelen. Herved kan det oppstå en øm hevelse av den ene siden av pungen. Menn blir ikke sterile, fordi bare den ene bitestikkelen treffes.

Hvis man blir behandlet i tide for klamydia, kan man unngå å få komplikasjoner til infeksjonen.

Hva kan man selv gjøre?
Hvis man i en periode har dyrket usikker sex uten bruk av kondom, vil det være en god ide å gå til lege og få tatt en prøve. Den praktiserende legen vil alltid kunne hjelpe. I vis større byer finnes spesielle klinikker, hvor man kan henvende seg mer anonymt og få tatt prøven for klamydia.

Den eneste måten å unngå smitte er ved konsekvent å bruke kondom, når man ser sammen med en ukjent partner.

Undersøkelse
Når man blir undersøkt for klamydia, tar legen med en vattpinne en sekretprøve fra urinrøret og livmorhalsen. Prøven sendes til laboratoriet, hvor man undersøker for klamydia bakterien.

Hos noen leger kan man også få tatt prøven ved å undersøke en dråpe urin hos menn, og hos kvinner en smule veske fra skjeden (pipette-prøve).

Resultatet av undersøkelse foreligger etter ca. 3-7 dager.

Behandling
Klamydia er lett å behandle med antibiotika. Etter 7-10 dager er klamydia svunnet, og man kan ikke føre smitten videre.

Så lenge man går til undersøkelse og får behandling, skal man enten unnlate samleie eller bare dyrke sikker sex.

Man kan få tilbudt å bli undersøkt ca. 5-6 uker etter behandling, for å sikre at infeksjonen er svunnet.

Forebyggelse
Det er helt avgjørende, at den eller de personene, man har vært sammen med de siste ca. 6 måneder, blir undersøkt for klamydia. Hvis det ikke skjer, er det stor risiko for at man blir smittet igjen.

Graviditet og smitte
Gravide smittet med klamydia kan ved fødselen overføre infeksjonen til det nyfødte barnet. Dette vil vise seg ved øyenbetennelse 1-2 uker etter fødselen. Klamydia kan likeledes finnes i barnets urinrør. Hvis man er smittet med klamydia, vil det ikke påvirke barnet under graviditeten.

Nettsteder om Klamydia:

Klamydia og graviditet – helsenett.no
Imidlertid dersom du blir smittet på nytt i svangerskapet eller går med en ubehandlet infeksjon, kan Klamydia-bakterien overføres til barnet under fødselen.
www.helsenett.no/index.php?option=com_content&task=view&Itemid=81&id=1556

Klamydia – lett å behandle
Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen her i Norge. Den er svært utbredt blant unge mennesker. Men altfor mange går dessverre rundt med sykdommen uten.
www.helsenytt.no/artikler/klamydia.htm

Klamydia – Lommelegen.no
Siden du kan være smittet med klamydia uten å kjenne plager av noe slag, bør du få testet deg for klamydia hvis du skifter partner, særlig dersom du er ung..
www.lommelegen.no/art/art355.asp

Klamydia – SiT
Klamydia er i dag en vanlig seksuelt overført sykdom, og er trolig en hyppig årsak tilsterilitet og barnløshet. Infeksjonen kan føre til redusert..
sit.no/content.ap?thisId=2438

Annonser:

Legg igjen en kommentar