Konjunktivitt

Konjunktivitt er en inflammasjon av øyets konjunktiva. Det er den absolutt vanligste øyelidelsen og alvorlighetsgraden kan være fra helt ufarlig til synstruende. Den består i en inflammasjon av konjuktiva, og kan deles inn etter utløsende årsak:
Bakteriell Konjunktivitt
Alvorlig form for konjuktivitt som krever behandling. Mulige agens er Pseudomonas aeruginosa, Neisseria Gonorrhéa og Chlamydia tracomatis (de to siste hos barn ved smitte fra fødselskanalen – sjelden).
De viktigste årsakene til akutt, bakteriell konjunktivitt er Staphylococcus aureus (gule stafylokokker), Staphylococcus epidermidis, Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus viridans og gramnegative tarmbakterier.
Chlamydia trachomatis og Neisseria gonorrhéa Er i dag sjeldne former for bakterielle konjunktivitter. Kan ses hos nyfødte barn hvis mødre har en genital infeksjon. I begynnelsen av det 19. århundre var disse infeksjonene langt vanligere, og man dryppet alle nyfødte med lapisdråper i øynene (Credés profylakse).

Behandling

Allergisk konjuktivitt:
Behandles med antihistaminer (cetrizin) eller steroider.

Infeksiøs konjunktivitt:
Bakterielle og amøboide behandles med antibiotika (chloramphenicol, erythromycin).
Virale behandles i utganspunktet ikke, men kan evnt. behandles med antivirale midler (aciklovir).

Irritativ konjuntivitt:
Behandles ved å fjerne irriterende årsak (f.eks. skylle øyet, fjerne fremmedlegeme etc). Ved behov kan man gi smertestillende øyedråper (ibuprocain.

Akutt, infeksiøs konjunktivitt (øyekatarr) er en betennelsestilstand i øyets bindehinne (konjunktiva) som varer mindre enn 3-4 uker. Øyekatarr rammer ikke selve øyet, og det medfører derfor ingen fare for synet. Tilstanden er svær vanlig i allmennpraksis og forekommer oftest hos barn og eldre. Infeksiøs konjunktivitt kan skyldes bakterier eller virus. Klinisk kan det være vanskelig å skille de to.

Nettsteder om Konjunktivitt:

Tidsskriftet – Akutt bakteriell konjunktivitt
Akutt infeksiøs konjunktivitt er den hyppigst forekommende øyesykdom i en allmennlegepraksis, hvor den trolig utgjør 2 – 3 % av det totale antall..
www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visSeksjon?vp_SEKS_ID=1026748

Konjunktivitt, infeksiøs
Akutt, infeksiøs konjunktivitt (øyekatarr) er en betennelsestilstand i øyets bindehinne (konjunktiva) som varer mindre enn 3-4 uker.
www.fhi.no/artikler/?id=55823

konjunktivitt – CAPLEX
Artikkel. konjunktivitt, med., betennelse i øyets bindehinne. Utskriftsvennlig versjon · Om Caplex | Bokutgave | WAP | PDA. J.W. Cappelens Forlag AS.
www.caplex.no/Web/ArticleView.aspx?id=9319047

ØYENTRØST – Euphrasia officinalis
Mange urteeksperter sier at selv om urten i århundrer har vært brukt som et middel mot konjunktivitt og blodskutte øyne er ikke det nok til å kunne anbefale..
www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/euph_off.htm

 

Konjunktivitt – Wikipedia
Konjunktivitt er en inflammasjon av øyets konjunktiva. form for infeksiøs konjunktivitt. Fremmedlegemer i øyet kan irritere og gi konjunktivitt.

Akutt bakteriell konjunktivitt
Akutt infeksiøs konjunktivitt er den. hyppigst forekommende øyesykdom. langvarig konjunktivitt fremkalt av S aureus. ses av og til punktat keratitt.

Konjunktivitt, infeksiøs
Akutt, infeksiøs konjunktivitt (øyekatarr) er en betennelsestilstand i øyets. Infeksiøs konjunktivitt kan skyldes bakterier eller virus.

Tidsskriftet – Akutt bakteriell konjunktivitt
Akutt konjunktivitt defineres vanligvis som øyekatarrsymptomer som har vart. har det vært anslått at akutt infeksiøs konjunktivitt mistenkes hos ca.

Annonser:

Legg igjen en kommentar