Krysslammelse – Søndagssyken

Krysslammelse, også kjent som Søndagssyken, er en sykdom hos hester som oppstår når hestene jobber pulserende. Sykdomen er rett og slett en lammelse i krysset (partiet bak ryggen og over bakfoten, hvor halen sitter) på hesten.
Krysslammelse er ikke en særlig vanlig sykdom lenger, men den forekommer, spesielt på løpshester som kan ha uheldige pauser i helgene.
Den klassiske årsaken til tilstanden er når hester som står i hard trening, står i ro i en eller flere dager uten at foringsmengden reduseres. Plutselig økning i treningsmengde eller treningsintensitet eller for liten intensitet kan også føre til krysslammelse.
Forekomsten av lidelsen er angitt å være høyest ved varmt vær. Faktorer som påvirker blodtilførselen til muskelcellene slik som elektrolytt- og væskebalansen har komplisert årsakssammenhengen til lidelsen. I England har en observert at tilførsel av elektrolytter kan redusere forekomsten av krysslammelse.
Noen avlslinjer er mer utsatt for å få krysslammelse enn andre og dette indikerer en viss arvelig disposisjon for lidelsen.

Nettsteder om Krysslammelse – Søndagssyken:

Veterinæren hadde ikke sett maken!
I dag skulle Iben ned på banen med eieren sin sammen med meg og Tsunami. Krysslammelse eller patella hadde vel veterinæren oppdaget, så tviler på at det.

Krysslammelse – Wikipedia
Krysslammelse, også kjent som Søndagssyken, er en sykdom hos hester som oppstår. Krysslammelse er ikke en særlig vanlig sykdom lenger, men den forekommer.

hestevenner: Halla velkommen til hestevenner,s siden!!
Ved krysslammelse blir hesten stivere og stivere ved anstrengelse. Krysslammelse ses helst når hesten settes i arbeid etter en hviledag på full foring.

home.no/hhn/krysslammelse.html
Når da hesten ble satt i arbeid igjen, kunne den få krysslammelse. Ingen vet sikkert helt hva som skjer med hesten når den får krysslammelse.

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar