Lårhalsbrudd

Lårhalsbrudd er et brudd i den proksimale ende av lårbenet, nær hoften. Den latinske betegnelsen er fractura colli femoris.
Lårbeinet (femur) er kroppens lengst bein og er et typisk rørbein. Den øverste delen, lårhalsen, er vinklet og leddhodet danner ledd med hofteskålen (acetabulum) på hoftebeinet (ileum). Den lange, midtre delen av lårbeinet, skaftet, går i sin nedre del over i et bredere parti, som danner kneleddet sammen med leggbeina.
Det klassiske kliniske tilfellet ved et lårhalsbrudd hos en eldre pasient som har falt ned på gulvet er, smerter (især ved bevegelse) og at pasienten ikke klarer å gå på beina. Ved undersøkelse er det berørte beinet ofte kortere (egentlig opprykket) og gjerne utoverrotert.
Ved enkelte bruddtyper er det ikke nok å legge gips. For at bruddendene skal gro fint sammen, kan det være nødvendig med operasjon. Under operasjonen blir bruddet satt sammen enten ved hjelp av små plater eller det blir skrudd sammen. Etter en slik operasjon er det viktig at du ikke står på beinet med full tyngde de første 8 ukene. I denne perioden anbefales det sterkt at du går regelmessig til fysioterapi for å vedlikeholde og trene opp muskulaturen.

* Femurhode-fraktur er en betegnelse for brudd som involverer selve hodet til lårbenet. Dette skyldes ofte høyenenergi-skader, og er ofte ledsaget av dislokasjon av hofteleddet, det vil si at hoftekula havner utenfor hofteskåla..
* Collum fraktur (noen ganger kalt kun lårhalsbrudd, subcapital, eller intrakapsulær fraktur) er en betegnelse for brudd i lårhalsen mellom femurhodet og trochanter major og minor.
* Intertrokantær fraktur er en betegnelse for brudd hvor brudd-linjen forløper mellom trochanter major og trochanter minor langsmed linea intertrochanterica.
* Subtrokantær fraktur involverer selve skaftet (diafysen) av femur rett nedenfor trochanter minor og kan ha utbredelse nedover i skaftet av lårbenet.

 

Nettsteder om Lårhalsbrudd:

 

Karlsen’s blog: Lårhalsbrudd
Vel, bortsett fra det så svinger Moslet med hofta. Auda. morsomt at sjefene i p3 tror de er så moderne. veldig fine holdninger på dem lissom!.

Lårhalsbrudd
Lårhalsbrudd kan være skjebnesvangert. Vil du sikre deg best mulig mot brudd på lårhalsen bør du føre en sunn og aktiv livsstil.
www.helsenytt.no/artikler/laarhalsbrudd.htm

Vi Over 60 – Unngå lårhalsbrudd
Ved mange lårhalsbrudd er beinfragmentene etter bruddet helt ute av normal stilling. Nesten halvparten av disse bruddene må opereres igjen dersom de i ..
www.viover60.no/modules.php?name=News&file=article&sid=735

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar