Laktoseintoleranse

Enzymet laktase finnes normalt i tynntarmsslimhinnen. Dette enzymet er viktig for nedbrytningen av melkesukker. Personer med laktoseintoleranse har nedsatt mengde laktase, eller mangler helt dette enzymet i slimhinnen i tynntarmen.
Laktoseintoleranse betyr at du har nedsatt toleranse for melkesukker (laktose) fordi du har nedsatt mengde av enzymet laktase i tynntarmens slimhinner. Laktases oppgave er å bryte ned melkesukkeret. Laktasemangel i tarmen kan gi reaksjon ved inntak av laktose.
Det er en fordel å bruke en laktosefri eller en laktoseredusert melkedrikk, for å sikre kalsiuminntaket og for å begrense inntaket av sukkerholdige drikker. De alternativene som finnes er:

* AL110 (laktosefri)
* Melk tilsatt laktase-enzymer
* Laktoseredusert lettmelk

Den ernæringsmessige konsekvensen av laktosefri kost avhenger av om det brukes laktosefri melkeerstatning og hvordan kosten ellers er sammensatt.

Dersom det ikke brukes laktosefri melkeerstatning, kan kalsiuminntaket lett bli for lavt. Behandlingen går ut på å redusere eller fjerne tilførselen av laktose. Du bør i første omgang begrense melkeinntaket. De fleste tåler litt melk (10 g/døgn melkesukker, tilsvarende 1/4 l melk), så det er vanligvis ikke nødvendig å kutte det helt ut.
Laktose er det samme som melkesukker. Hvis du eller barnet ditt har akutte symptomer som følge av reaksjon på laktose, anbefales det å starte med en helt laktosefri kost. Når du eller barnet ditt er symptomfri, kan laktoseinnholdet i kosten økes gradvis, for å finne ut hvor mye laktose du/barnet ditt tåler. Målet er å komme fram til en individuelt tilpasset laktoseredusert kost.

Nettsteder om Laktoseintoleranse:

 

Lider du av laktoseintoleranse?
Laktoseintoleranse må ikke forveksles med. Primær laktoseintoleranse skyldes at laktaseaktiviteten gradvis reduseres etter.

Laktoseintoleranse – Pasienthåndboka
Pasienthåndboka. Om sykdom, livsstil og helse. Kostråd ved laktoseintoleranse – brosjyre som kan lastes ned fra Sosial- og.

Melk er sunt – men ikke for alle! – Lommelegen.no
Denne tilstanden heter laktoseintoleranse. Hos en person med laktoseintoleranse er laktase enten fraværende eller kun.

Melkesukkerintoleranse — Laktoseintoleranse – Barnelegene.no. inn i melkeallergi/melkeintoleranse og melkesukkerintoleranse/laktoseintoleranse. navigasjon: Astma, allergi og hud / Melkesukkerintoleranse — Laktoseintoleranse.

Laktoseintoleranse
Laktoseintoleranse er ikke farlig i seg selv, men kan være ubehagelig dersom ikke. Laktoseintoleranse fører. til at melkesukker som ikke brytes ned.

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar