Lumbago

Ryggsmerter er et vidt tema. I denne artikkelen konsentrerer vi oss om korsryggsmerter, som er den vanligste formen for ryggsmerter. Korsryggsmerter defineres som smerter eller ubehag i ryggen lokalisert til området mellom det nederste ribbenet og den nederste delen av rumpeballene.
Er smertene akutte, det vil si plutselig oppståtte og sterke kalles det for «kink» i ryggen, hekseskudd, lumbago eller rett og slett akutte korsryggsmerter.
Lumbago er en vanlig årsak til sykemelding.
Lumbago er en diagnose og samlebetegnelse på mange tilstander som har til felles at de gir smerter i lumbalcolumna, (korsryggen).
En påstand er at lumbago er menneskenes straff for at vi ikke går på alle fire.
Lumbago skilles fra isjias ved at lumbago er lokalisert smerte i korsryggen, mens isjias er smerter som stråler fra ryggen og nedover i ene benet.
I rundt 75 prosent av tilfellene er det umulig å peke på en spesifikk årsak til ryggsmerter. Smertene kalles derfor uspesifikke eller funksjonsbetingede. Det er mange teorier om hvorfor så mange får vondt i korsryggen, men fortsatt er det få vitenskapelige beviser.
Riktige arbeidsstillinger og løfteteknikker spiller en stor rolle når man skal forebygge ryggsmerter. Man bør for eksempel unngå krumrygg og heller holde svai i korsryggen og bøye knærne når man bøyer seg forover.
Overordnet mål for behandling er å oppnå tilstrekkelig smertelindring til at pasienten kan gjenoppta normal aktivitet, fordi aktivitet i seg selv er et viktig tiltak for tilhelning. Kortvarig medikamentbehandling eller annen symptomlindrende tiltak som for eksempel manipulasjonkan være nødvendig.

Nettsteder om Lumbago:

Isiasj / Lumbago – SnartGravid Møteplassen
Isiasj / Lumbago Fysiske og psykiske plager. Babysyk har et ubeskrivelig bra rykte. Babysyk har et ubeskrivelig bra rykte. Isiasj / Lumbago
www.snartgravid.com/plassen/showthread.php?t=2891

Seksualitet ved lumbago og ischias – helsenett.no
Få tenker på sex i de første dager etter lumbago eller et hekseskudd, fordi smertene er så intense. En kan ikke skade ryggen mer ved seksuell aktivitet.
www.helsenett.no/index.php?option=com_content&task=view&Itemid=99999999&id=1340

Lumbago – Lommelegen.no
Lumbago. – Lumbago er akutte korsryggsmerter. Av: Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger. Relaterte artikler: Vondt i korsryggen – hva kan årsaken være?
www.lommelegen.no/art/art1222.asp

Lumbago – Wikipedia
Lumbago skilles fra isjias ved at lumbago er lokalisert smerte i korsryggen, mens isjias er smerter som stråler fra ryggen og nedover i ene benet.
no.wikipedia.org/wiki/Lumbago

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar