Magekreft

Magekreft er kreft i magesekken. I 2005 fikk 515 kvinner og menn i Norge kreft i magesekken. Flere menn enn kvinner blir rammet. (Kreftregisteret 2005)
Magesekken er bygd opp av kraftige muskler, og på innsiden er den kledd med slimhinner. Spiserøret fører ned i magesekken og videre fra magesekken går tolvfingertarmen. Magesekken produserer cirka to liter magesaft hver dag. Denne væsken hjelper til å bryte ned maten vi spiser.
Prognosene for magekreftpasienter er gjennomgående relativt dårlige, men jo tidligere kreften oppdages, jo bedre er utsiktene. Det er derfor svært viktig at man ved den minste mistanke om magekreft sørger for at plagene utredes.
Som en hovedregel er det slik at personer over 40 år, som aldri før har hatt fordøyelsesbesvær, eller som hos legen forteller om vedvarende og omfattende problemer med fordøyelsen, bør utredes videre med tanke på magekreft. Vanlig praksis er at pasienten blir henvist til endoskopi, slik at både spiserør, magesekk og tolvfingertarm kan undersøkes nøye.
De store variasjonene i forekomsten av magekreft på verdensbasis, tilsier at forskere arbeider med å finne ut hvilke faktorer som virker utløsende på kreftformen. Man har lenge mistenkt at matvaner her virker sterkt inn, og at inntaket av konserveringsmidler og alkohol kan være sentrale risikofaktorer ved magekreft.
Kirurgi er den vanligste behandlingsform for kreft i magesekken. For håp om varig helbredelse av magesekkreft må denne kunne opereres slik at det ikke er gjenværende svulstvev etter inngrepet. Det er ulike måter å operere magesekkreft på avhengig av hvor svulsten er lokalisert. Man kan operere bort bare svulsten eller fjerne hele magesekken.
En relativt utbredt kreftform, men risikoen for å få sykdommen har de siste femti årene blitt mindre.

Nettsteder om Magekreft:

Magekreft. Kreftforeningen
Magekreft/Cancer ventriculi. I 2005 fikk 515 kvinner og menn i Norge kreft i magesekken. Magekreft Kræftens Bekæmpelse Danmark. National Cancer.

Magekreft – Wikipedia
Magekreft. Fra Wikipedia, den frie encyklopedi. Gå til: navigasjon, søk. Magekreft er kreft i magesekken. I 2005 fikk 515 kvinner og menn i Norge kreft i magesekken.

Mat mot magekreft – KK : Kosthold
KK – Mat mot magekreft – Bare små endringer i kostholdet kan redusere risikoen med opptil 90 prosent. Mat mot magekreft. Tekst: Lill Kristin Syversen. Foto:.

Magekreft – Doktor Online
. variasjonene i forekomsten av magekreft på verdensbasis, tilsier at forskere. av konserveringsmidler og alkohol kan være sentrale risikofaktorer ved magekreft.

Magekreft – helsenett.no
Magekreft gir ofte sår i slimhinnen, og symptomene blir da de samme som ved. eller brenning i mellomgulvet, fordi magesår kan skyldes magekreft i den alderen.

Magekreft ved lav produksjon av magesyre
Magekreft kan utgå fra hormonproduserende celler, og for å studere mekanismen. Han viser at magekreft oppstår hos bomullsrotter som får et magesyrehemmende.

Annonser:

Legg igjen en kommentar