Magesår

Ca 10% av befolkningen vil i løpet av livet utvikle magesår.
Magesår er sår i slimhinnen i magesekken eller i tolvfingertarmen. Typiske symptomer er smerter i den øverste delen av magen. Årsaken til magesår er nesten alltid en bakterie eller giktmidler (smertestillende medisin). Hvis ikke årsaken fjernes, vil man kunne få magesår igjen og igjen.
a 25% av sårene i magesekken, og en liten del av sårene i tolvfingertarmen, skyldes bivirkninger av betennelsesdempende medisiner eller salicylater. Disse stoffene hemmer forsvaret av slimhinnen i magesekken. Eksempler på betennelsesdempende medisiner er såkalte NSAIDs, som for eksempel Ibux ® . Albyl er et eksempel på salicylater.
Magesår kan arte seg på litt forskjellig vis, men er ofte en smertefull og ubehagelig tilstand. Inntil nylig var magesår en sykdom vi kunne lindre, men ikke fjerne årsaken til. I og med at årsaken ikke ble behandlet, kunne magesåret komme tilbake på nytt og på nytt. For mange var det nødvendig med lindrende behandling (syredempende medisiner) resten av livet.Mange merker imidlertid ikke at de har magesår. Og dessuten er det viktig å understreke at de fleste som har vondt i maven slett ikke har magesår.
Magesårssykdommen er en kronisk tilbakevendende tilstand dersom magesårsbakterien ikke fjernes. De aller fleste som behandles med trippel-behandling blir bra. Etter vellykket behandling er sjansen for å få magesår omtrent 1% pr år. Dette betyr i praksis at man er helbredet.
Hvis du tidligere har hatt magesår (påvist ved magekikkhulls- eller røntgenundersøkelse) bør du unngå svake smertestillende midler som inneholder acetylsalisylsyre og smertestillende giktmidler, som ibuprofen og lignende.

Magesår – medisinsk behandling

Tidligere var helbrede behandling av magesår ofte operasjon, men i dag kan de fleste magesåra behandles med medisin.
Magesår kan inndeles i ukompliserte magesår, som behandles med medisin, og komplisert magesår, som behandles med kikkert-teknikk eller operasjon (se Magesår – kirurgisk og endoskopisk behandling ).

Det ukompliserte magesåret er langt det hyppigste, og kan enten sitte i tolvfingertarmen eller sjeldnere i magesekken. Sår i magesekken er sjelden forårsaket av kreftsykdom (se nedenfor). de fleste ukompliserte magesåra skyldes en bakterie (Helicobacter pylori), som kan behandles med antibiotika.

Hyppighet
Hver år får ca. 5.000 personer magesår i Danmark. Sår i tolvfingertarmen er ca. tre ganger så hyppig som sår i magesekken. Magesår sees ca. dobbel så hyppig hos menn som hos kvinner, og det synes å være en tendens til at sykdommen opptrer hyppigt ved årstidsskift.

Årsak
Magesår kan skyldes infeksjon med bakterien Helicobacter pylori. Andre årsaker til sår i tolvfingertarmen eller magesekken kan være langvarig (dvs. mer enn to-tre uker) bruk av acetylsalisylsyre og smertestillende giktmedisin (NSAID-preparater). Magesår sees hyppigt hos røykere, liksom tobakk kan forsinke opphelling av såret under den medisinske behandlingen. Det er derimot usikkert, hvorvidt faktorer som kaffe, stress og kost har innflytelse på forekomsten av magesår.

Symptomer
Ved ukomplisert magesår kan det være:

* Smerter eller ubehag i den øverst delen av magen
* Evt.. halsbrann.

Smertene kan eventuelt forsterkes av sult og hjelpes ved å spise. Smertene provoseres ofte av sure drikker, psykisk stress, kaffe, tobakk, alkohol, røkt spiser og inntakelse av acetylsalisylsyre og smertestillende giktmedisin (NSAID-preparater).

Ofte er symptomene likevel ikke karakteristiske, og de kan være vanskelige å skjelne fra symptomer, som hører til gallessteinsykdom eller symptomer, som hører til resflukssykdom.

Faresignal
Vekttap, tegn på blodmangel (blek, trøtt, svimmelhet) og svelgebesvær er alvorlige faresignal, som skal føre til rask kikkertundersøkelse.

Hvis det er gjentatt oppkast, svart avføring eller blodige oppkast, kan det være tale om komplikasjoner til magesårssykdom (se Magesår – kirurgisk og endoskopisk behandling ).

Hva kan man selv gjøre?
Hvis det er symptomer på magesår, bør man henvende seg til sin egen legen for å bli undersøkt og behandlet.

Har man fått konstatert magesår, er det fornuftig å unnlate tobakksrøyking og langtidsinntakelse av giktpreparater. Giktpreparatet kan evt. erstattes med andre smertestillende midler. Man kan ikke forebygge eller helbrede magesårssykdom ved å endre sine kostsvanene.

Undersøkelse
Diagnosen stilles ved kikkertundersøkelse av spiserør, magesekk og tolvfingertarm (gastroskopi). Undersøkelsen er polyklinisk, og kan ofte foregå uten beroligende medisin. Gastroskopi foretas, ved at man nedfører en bøyelig kikkert gjennom munn, spiserør og magesekk til tolvfingertarmen. Undersøker kan direkte se organene innefra via en TV-skjerm. Dette er den sikreste metoden til å påvise forekomst av magesår.

Da sår i magesekken sjelden er uttrykk for kreftsykdom, vil man ved disse sårene alltid ta vevsprøver gjennom kikkerten. Når vevsprøver tas med denne metoden, kan man ikke merke det. Da sår i tolvfingertarmen stort sett aldri er uttrykk for kreftsykdom, unnlates vevsprøver ved sår i tolvfingertarmen.

Undersøkelse for forekomsten av Helicobacter pylori skjer ved enten vevsprøve fra magesekken eller ved blodprøve eller pusteprøve. Da de fleste sårene imidlertid skyldes Helicobacter pylori, vil man mange steder unnlate å undersøke for det og behandle bare ved nærværet av magesår.

Forløp
Den medisinske behandlingen er ofte helbrede. Etter medisinsk behandling inklusiv antibiotika mot Helicobacter pylori, vil 10-15 % få tilbakefall innenfor et år.

Ved tilbakefall vil man ofte undersøke bakterien for følsomhet for forskjellige antibiotika med henblikk påny behandling. Ubehandlet er det risiko for å få komplikasjoner i form av f.eks. blødning, hull på magesekk eller tolvfingertarm eller evt. innsnevring av magemunnen (se Magesår – endoskopisk og kirurgisk behandling).

Behandling
Sår i tolvfingertarmen behandles med to slags antibiotika kombinert med syrehemmende medisin, ofte i en kur på 1-2 uker. Ved godartet sår i magesekken er behandlingen den samme, men kuren strekkes over lengre tid.

Ved sår i magesekken skal det alltid foretas ny gastroskopi etter den medisinske behandlingen, for å sikre at såret heler.

Hvis det er kreftsykdom, er operasjon eneste mulighet for helbrede behandling. Ved samtidig reflukssykdom (tilbakeløp av magesyre til spiserøret) kan det være nødvendig å strekke ut den syrehemmende behandlingen 4-8 uker eller eventuelt lengre.

Nettsteder om Magesår:

Magesår hos hest – Schrödingers katt – NRK
null,Schrödingers Katt gjør TV-opptak på Leangen Hesteklinikk. Foto: NRK Magesår hos hest er trolig et mye større problem enn man tidligere har trodd ..
www.nrk.no/programmer/tv/schrodingers_katt/1.1852374

Magesår – Et kjerringråd
04.08.2007: Kjerringråd om magesår. Magesår eller mavesår som noen sier, skyldes oftest bakterier. Symptomer på magesår er at man..
www.kjerringrad.com/magesaar-315.html

Tom Egeland
Magesår er ikke til å spøke med. Følg legenes ordre, hvil, pust ut. Og bli frisk. Magesår. Nå må du jagu meg finne deg i være svak litt.
www.forfatterbloggen.no/roller/page/egeland?entry=god_bedring_annebe

Magesår og sår på tolvfingertarmen
Symptomene på magesår kan være smerte, kvalme og oppkast. Har du problemer med tilbakevendende magesår, bør du snakke med legen om en trippelbehandling kan..
www.halsbrann.com/article/501750.aspx

————————

Magesår – kirurgisk og endoskopisk behandling

Risikoen for å få komplikasjon til magesårssykdom er mindre. Sår i tolvfingertarm eller magesekk kan kompliseres med blødning, hull på magesekk eller tolvfingertarm eller innsnevring av magesmunnen ved overgang fra magesekk til tolvfingertarm. Sår i magesekken kan være uttrykk for kreftsykdom, men dette er likevel sjeldent.

Blødning
Ca. 10-25 % av pasienter med magesår, vil på ett eller annet tidspunkt oppleve blødning i større eller mindre grad. Bløende magesår viser seg typisk plutselig uten forutgående symptomer.

Smerter er ikke et typisk symptom ved bløende magesår. Tegn på bløende magesår kan være:

* Blodig (rød) eller kaffegrutlignende (brun-svart) oppkast.
* Sortfarget (tjærelignende) illeluktende avføring.
* Svimmelhet, tretthet, hjertebanken og blekhet (tegn på blodmangel).

Magesår.
Akutt behandling er viktig, fordi blødningen noen ganger kan være voldsom og livstruende. Hvis det er tegn på blødning fra magesekk eller tolvfingertarm skal det derfor alltid foretas kikkertundersøkelse (gastroskopi), hvor man kan stille diagnosen og ofte stoppe blødningen ved å sprøyte inn medisin i og omkring magesåret.

Hvis man ikke kan stoppe blødningen, kan det noen ganger være nødvendig å utføre akutt operasjon, hvor man stopper blødningen. Behandlingen med kikkertteknikk eller operasjon, vil alltid suppleres med medisinsk behandling for at bedre opphellingen av magesåret. Den medisinske behandlingen skiller seg ikke fra behandlingen av det ukompliserte magesåret.

Hull på magesekk eller tolvfingertarm
Det går bare sjeldent hull på et sår i magesekken, mens skjønnsmessig 2-5 % av alle med et sår på tolvfingertarmen vil få hull på tolvfingertarmen. Ca. halvdelen av de som har hull på tolvfingertarmen, har ikke tidligere vært i behandling for magesår. Symptomene vil typisk være plutselig innsettende og man er:

* Forpint med voldsomme smerter i øverst del av magen.
* allment forkommen.

Den minste bevegelsen eller hoste vil gi attpåtil voldsomme smerter, hvorfor man typisk ligger helt stille i sengen. Særlig yngre personer kan være mer forpinte, mens symptomene hos eldre kan være svakere.

Diagnosen stilles ved at kirurgen trykker på magen og noen ganger tas det også et røntgenbilde av magen, hvor man vil kunne se luft i bukhulen (dvs. uten for tarm og magesekk men fritt i bukhulen).

Behandlingen er akutt operasjon, hvor man lukker hullet. Ettersfølgende gis det medisinsk magesårsbehandling som ved ukomplisert magesår. I sjeldne tilfeller og ved strree hull, kan det bli nødvendig å fjerne et stykke av magesekken.

Annonser:

En kommentar om “Magesår”

 1. Hei.
  Jeg ble operert for magesår i 1969. min far ble operer for samme når han var 53år, noe som gikk over til magekreft i 1963, og døde av dette året etter.
  I 2012 fikk jeg også magekreft, etter en gastroskopisk undersøkelse, noe jeg gjorde hver år etter at min far døde.
  Det er nå over 4 år siden jeg ble operert, og det ser ut til at min operasjon har hatt et bra utfall. De to første årene etter operasjonen gikk jeg til kontroll hver tredje mnd. deretter de to neste to ganger i året, og er nå inne i snart siste års kontroll.
  Det ser ut til at resultatet har vært vellykket for meg.
  Legger til at jeg i 1996 fikk hjerneslag, og i 2002 fikk hjerneblødning. Denne diagnosen har stort sett blitt satt meg tilbake i livskvalitet, men har svært lite å klage over.
  Med hilsen

  Svar

Legg igjen en kommentar