Meslinger

Virus som forårsaker meslinger, er i samme familie som influensa- og kusmaviruset. Det oppstår vanligvis ikke større komplikasjoner i forbindelse med sykdommen, når man i utgangspunktet har god allmenntilstand.
Meslinger er en virussykdom som skyldes meslingviruset (morbilli), og gir utslett med feber. Sykdomsforløpet kan inndeles i to faser, den innledende fasen (prodromalfasen) og utslettfasen.
Komplikasjoner er blitt sjeldne i vår del av verden, men i underernærte befolkningsgrupper er både lungebetennelser og hjertesykdom vanlige og livstruende komplikasjoner ved meslinger.
Meslinger forårsakes av meslingevirus, på fagspråket kalt morbillivirus. Sykdommen smitter ved såkalt dråpesmitte. Det vil si at viruset finnes i store mengder i spytt. Ved hosting eller nysing spres viruset sammen med de ørsmå spyttdråpene.
Meslinger regnes som den alvorligste «barnesykdommen». De aller fleste blir likevel helt friske etter 1-2 uker, uten noen form for varig skade.

 

Nettsteder om Meslinger:

 

Meslinger – Wikipedia
Meslinger (Morbilli) er en barnesykdom med utslett. Meslinger skyldes meslingevirus, og var før vaksinen ble tatt i bruk på 1980.

Frykter tilbakeslag i kamp mot meslinger
. i kamp mot meslinger – Utvidede vaksinasjonsprogrammer og forbedringer. Meslinger er en svært smittsom sykdom, men den betraktes som ufarlig så lenge.

Meslinger – Lommelegen.no
. norske vaksinasjonsprogrammet gis vaksine mot meslinger ved 15 måneders alder og. Kontakt lege ved mistanke om meslinger.

Annonser:

Legg igjen en kommentar