Narsissistisk personlighetsforstyrrelse

De senere års forskning, empiri og teori legger nå til grunn en todeling av narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Den ene undertypen kalles internasjonalt for «Overt Narcissism» og de som har denne personligheten fremstår som grandiose og ekshibisjonistiske. De fremstår med en ubegrenset tro på egne ferdigheter og attribusjon. Denne typen er beskrevet i DSM-IV (1994)og kan avsløres gjennom NPI (Narcissistic Personality Inventory).
Den andre typen kalles «Covert Narcissism» og her fremstår personligheten som sårbar, sensitiv og stadig på utkikk etter kritikk, som umiddelbart fører til aktivering av en rekke psykologiske forsvarsmekanismer.Dette er en sky, avhengig, personlighetsfungering som lett kan forveksles med depresjon, og er meget vanskelig å diagnostisere, uten tilgang på omfattende historikk. Denne typen er ikke så godt beskrevet i de eksisterende diagnosesystemer, men kan avsløres ved HSNS (Hypersensitive Narcissism Scale).
Narsissistisk personlighetsforstyrrelse er en diagnose som har visse fellestrekk med psykopati. Diagnosen finnes ikke i det europeiske diagnosesystemet ICD, men finnes derimot i det amerikanske diagnosesystemet DSM («Narcissistic Personality Disorder»).
En person med narsissistisk personlighetsforstyrrelse fremstår som «selvopptatt», men det er en overflatisk og altfor enkel beskrivelse. Egentlig mangler personen en klar oppfatning av sitt Selv. Som et desperat forsøk på kompensasjon for dette prøver personen til enhver tid og på forskjellige måter å bringe omgivelsene til å bekrefte eksistensen av den syke personens Selv, ettersom den eneste måten personen kan ha noe hint om personlig egentlig eksistens er gjennom meldinger fra andre.
Narkissos og narsissistisk personlighetsforstyrrelse ¿ Hva er normalt, avvik, sykdom og galskap? Narkissos som Venn eller Uvenn?
Det er normalt å ha selvkjærlighet, det er normalt å være selvopptatt og egoistisk, innafor visse grenser. De med narsissistisk personlighetsforstyrrelse, har mer enn normalt, og de regnes også som en undergruppe blant psykopatidiagnosene.
Har du sett tv-serien «Hjerte til hjerte» med Linn Skåber kan du ikke å ha unngått å legge merke til den fiktive forlagsterroristen Linn Skåber. Med et stort behov for oppmerksomhet, koblet med dramatiske tendenser er hun en pest og en plage for alle rundt seg. Dagbladet.no skriver i dag at én av ti personer lider av en eller annen personlighetsforstyrrelse. Figuren Linn ville i det vanlige liv antageligvis blitt diagnosiert med både en hysterisk (teatralsk væremåte, dramatisering, og overdrivelser) og en narsissistisk (arrogant, ekstremt selvopptatt, avhengig av oppmerksomhet fra andre) personlighetsforstyrrelse.

Nettsteder om Narsissistisk personlighetsforstyrrelse:

 

Barnevern og rettssikkerhet
Har høy selvtillit, noe som tyder på en narsissistisk personlighetsforstyrrelse. vrangforestillinger som viser en borderline-personlighetsforstyrrelse.

Nettpsykologene – Personlighetsforstyrrelser
Hva er en personlighetsforstyrrelse? Narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Narsissistisk personlighetsforstyrrelse kjennetegnes ved at personen har en.

dn.no – Narsissistisk sjef?
Nyheter fra næringslivet. Norges ledende næringslivstjeneste. Narsissistisk personlighetsforstyrrelse kjennetegnes ved at personen har en.

På denne siden vil jeg skrive om psykologi, ta opp temaer.
Jeg vil også gå inn på psykiaterenes katalogiseringssystem ICD-10 og DSM-IV også. enkelte med ustabil personlighetsforstyrrelse kan selvdestruktive handlinger.

Absentia – Er sjefen narsissist?
En av ti nordmenn lider av en personlighetsforstyrrelse. Mange av de trekkes til næringslivet. og en narsissistisk (arrogant, ekstremt selvopptatt.

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar