Ørebetennelse

Ørebetennelse (lat. otitt) er en vanlig sykdom som hovedsakelig rammer barn. Den er i utgangspunktet ufarlig, men kan i enkelte tilfeller gi varig hørselstap.
I øregangen kan det samle seg ørevoks, som til sist danner en hel propp. Dette hemmer hørselen, og det gjør kanskje også vondt.
Eksem i øret kan også gi smerter. Hvis du har eksem, skal du være forsiktig med å bruke vattpinne eller andre lignende instrumenter til å pirke i ørene med. Det gjør som regel også vondt verre. Kanskje skal du ha dråper, som kan lindre og hele de irriterte øregangene
Men ellers kommer smerten som regel fra lenger inne. Mellomørebetennelse – med eller uten bakterier – er den vanligste årsaken. På grunn av en trykkforhøyelse i mellomøret, spennes og utspilles trommehinden. Det svekker hørselen og gjør vondt.
Ørebetennelse kan forårsakes av både virus og bakterier. De bakterielle er mer alvorlige, og gir som regel større allmennpåvirkning enn de virale.
Nesedråper, som fås i reseptfrie på apoteket, har til formål å minske hevelse i slimhinnene så det kommer luft gjennom det såkalte eustakiske rør fra nesehulen til mellomøret. Dette letter trykket og smertene forsvinner.
Ørebetennelse kan ramme personer i alle aldre, men barn er spesielt utsatt. Enkelt barn er plaget med hyppige ørebetennelser. Om det er rammet 3 ganger siste 6 måneder eller 4 ganger siste året er det å regne for et ørebarn.

Nettsteder om Ørebetennelse:

 

Ørebetennelse – Wikipedia
otitt) er en vanlig sykdom som hovedsakelig rammer barn. Den er i utgangspunktet ufarlig, men kan i enkelte tilfeller gi varig hørselstap.

Doktor Online – Norges største møteplass om helse og livskvalitet.
Her kan du stille spørsmål til flere av landets fremste legespesialister og annet helsepersonell, dele kunnskap og erfaringer med andre engasjerte brukere.

Ytre ørebetennelse – Wikipedia
Ytre ørebetennelse eller ekstern otitt er en betennelse i det ytre øre og øregang. Sammen med mellomørebetennelse kalles ytre ørebetennelse ofte bare «ørebetennelse».

Hvorfor gråter babyen – Familieprodukter
Gode råd og tips til småbarnsforeldre om kolikk, søvn og rutiner.I løpet av fem år fikk vi fire barn. Først kom Sofie, som var 3 år gammel da hun ble.

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar