Øyekatarr – konjunktivitt

Øyekatarr er en betennelse i øyets skimhinne som både kan skyldes bakterier, virus, allergi eller et fremmedlegeme. Bakterielle infeksjoner er vanlige blant barn og sprer seg raskt i barnehager og på skoler. Infeksjon forårsaket av bakterier, kan også oppstå fordi man får et fremmedlegeme, f.eks. støv, inn i øyet.
Ved alle former for øyekatarr er undersiden av øyelokkene røde og betente. Når katarren skyldes en allergisk reaksjon, kan man i tillegg se små cystedannelser.
Øyekatarr kan skyldes bakterier eller virus. Øyekatarr hos nyfødte kan skyldes chlamydia eller gonoré som barnet er blitt smittet med av moren under fødselen.

Ved øyekatarr forårsaket av et virus som heter adenovirus er det vanlig å få øyekatarr samtidig med bronkitt og eventuelt lungebetennelse.

Ved mistanke om om en vanlig øyekatarr forårsaket av virus, kan barnet gå i barnehage uten behandling. Hvis det er en bakteriell øyekatarr som skal behandles med antibiotika-dråper, kan barnet gå i barnehagen dagen etter at behandlingen startet. Smitterisikoen reduseres ved god håndhygiene i barnehagen.

Nettsteder om Øyekatarr (konjunktivitt):

Akutt rødt øye
Bakteriell øyekatarr begynner ofte med at det ene øyet er gjenklistret om.. Ved mistanke om øyekatarr, uansett årsak, bør du søke lege i løpet av en dag
www.helsenytt.no/artikler/akuttrodtoye.htm

Øyekatarr/-betennelse – Apotek 1
Øyekatarr/-betennelse. Øyebetennelser kan skyldes bl.a virus eller være en allergisk reaksjon, men i de fleste tilfeller er bindehinnen infisert med
www.apotek1.no/helsesenter/oyne/oyekatarr/-betennelse

Unødvendig medisin til barn – Sandefjords Blad
Øyekatarr smitter ofte små barn i barnehager. Tidligere var rutinen at barn med øyekatarr kunne komme tilbake til barnehagen dagen etter påbegynt behandling.
www.sandefjords-blad.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070615/NYHETER/106150163/1052/LDIV

Øyekatarr. [Arkiv] – SnartMamma – Møteplassen
Kjedelig med øyekatarr ja…Har sett hvor fort det smitter (har jobbet i barnehage i noen år). håper at det gir seg snart da :klemme: …
www.snartmamma.com/plassen/archive/index.php/t-113593.html

Annonser:

Legg igjen en kommentar