Paranoia

paranoia (av gr. para, ved siden av, og nus, fornuft), nevrose som har forfølgelsesmani, forfølgelsesideer som hovedsymptom; — paranoid, som har med tvangsforestillinger, forfølgelsesmani å gjøre. 

Siden mennesker har ulike livserfaringer, kan mennesker bli diagnostisert som paranoide selv om de er aldri så sunne. Dette er påvist av psykologen Ståle Einarsen, som har forsket på mobbeofre i arbeidslivet som ofte ikke blir trodd av psykiatrien når de forteller om det de har opplevd.
Paranoia betegner en forstyrret tankegang hvor oppfattelsen av omgivelsene ikke samsvarer med realitetene. En paranoid person tolker gjerne tilfeldige og ofte uvesentlige hendelser i sin omverden inn i en opplevd sammenheng, noe som kan føre til feilslutninger om egen persons betydning eller andres hensikter. Paranoia kan inngå i symptombildet ved schizofreni. Dersom dette dominerer symptomatologien, benyttes av og til betegnelsen parafreni. I dagligtale brukes paranoia oftest synonymt med forfølgelsesvanvidd.
Sykdomsparanoia:
Denne formen for paranoia er også kjent som en form for hypokondri. Den paranoide tror at han er syk eller infisert av ulike (fysiske) sykdommer, og søker derfor hjelp for disse innbilte sykdommene, iblant flere ganger i uken. Hypokondri kan dog ha flere årsaker, og derfor er schizofren paranoia ikke den vanligste årsaken til hypokondri.
Det er vanli å si at det er det samme som forfølgelsesvanvidd.

Nettsteder om Paranoia:

Paranoia i suburbia
Paranoia i suburbia – Hva gjør du hvis naboen din er en seriemorder? Jeg har ikke fylt 18 ennå. Jeg har det fint hjemme, og går på skole i nærområdet.
oslopuls.no/film/article1880541.ece

Realitet eller paranoia Truer Facebook rikets sikkerhet? – teknofil.no
Nasjonal sikkerhetsmyndighet mener Facebook øker faren for terroranslag i Norge. Bør du slutte å bruke nettsamfunnet?
www.teknofil.no/wip4/truer_facebook_rikets_sikkerhet/d.epl?id=15681

HAMMETT – paranoia
paranoia. skikkelig bad day i dag. selv om jeg har fått nye klær til skolestart og masse stæsj. det hjelper ikke. jeg fikk en ganske så deprimerende beskjed.
sirifaen.blogg.no/1187370879_paranoia.html

Annonser:

Legg igjen en kommentar