Pest

Den moderne forståelsen av pest kom først på 1890-tallet, da europeiske forskere dro til India for å forske på det store pestutbruddet som drepte tolv millioner mennesker i løpet av ti år.
I dag finnes pestbakterien på alle kontinenter, men det er bare i deler av Afrika at pest utgjør et helseproblem. Årlig smittes over 2000 mennesker av pest hvorav en tidel dør – de fleste på Madagaskar og i Kongo.
Pest er et begrep brukt i middelalderen om alle fatale epidemiske sykdommer, men i dag begrenset til en akutt infeksjonssykdom blant gnagere og mennesker. Sykdommen forårsakes av en bakterie, Yersinia pestis.
Bakterien er naturlig motstandsdyktig for penicillin, men de fleste typene er følsomme for streptomycin, chlorampheniol eller tetracyklider (alle disse er antibiotikaer). Ved tidlig behandling kan dødeligheten av byllepest reduseres til så få som 1-5 prosent av de smittede. Lungepest kan også behandles, men denne pestformen utvikler seg så raskt at det forutsetter tidlig behandling.
Blant mennesker forekommer tre forskjellige pesttyper; byllepest, lungepest og septikjemisk pest.
Pest har vært kjent i minst 3.000 år. Epidemier har vært kjent i Kina siden 224 før vår tid. Sykdommen dukket opp i store pandemier som ødela hele befolkninger i byer gjennom middelalderen. Sykdommen har dukket opp i små utbrudd siden den gang. Den siste store pamdemien begynte i Kina i 1894. Den spredte seg til Afrika, Stillehavsøyene, Australia og Amerika, og i 1900 nådde pesten San Francisco. Pest forekommer fortsatt i Asia, Afrika og Sør-Amerika.
Klare symptomer på pest kan være pestbyllen, mens andre symptomer på pest kan ligne influensa. Selv dagens leger kan ha problemer med å diagnostisere sykdommen. Da risikerer pasienten å dø av blodforgiftning før de rekker å få behandling.
Noen pestforskere mener at pest bare kan opptre slik den gjorde i den indiske pesten.
Vær kritisk til de historiske beskrivelsene av pest! Datidens pest kan ha vært andre epidemier. Og det som ble beskrevet som andre sykdommer, kan etter våre begreper likevel ha vært pest.

Nettsteder om Pest:

Mozon – Overvekt – nåtidens pest?
Hjem Forside. Redaksjonsplan for Mozon. Annonser på Mozon. Vekt og kosthold. Dietter. Andre saker. Kroppsmasseindeks. Liv-Hofte-Ratio. Sex og samliv. Sexologi.
www.mozon.no/vekt_og_kosthold/vekt_og_helse/overvekt_n_tidens_pest

Pest – Wikipedia
Pest. Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket. Jump to: navigering, søk. Pest er ei nemning nytta særleg i mellomalderen om alle dødelege sterkt..
nn.wikipedia.org/wiki/Pest

Norsk forening for infeksjonsmedisin
pest-POSTEN. Prosjekter. Lenker. Referat fra kurs og møter.. «pesta» blant venner, ellers pest-POSTENStartet i 1995, siden (stort sett.
legeforeningen.no/index.db2?id=13927&PHPSESSID=aaab186c24fe53fa3720

Annonser:

Legg igjen en kommentar