SARS – Severe acute respiratory syndrome

Severe acute respiratory syndrome (SARS) er en atypisk lungebetennelse som opptrådte første gang i november 2002 i Guangdong-provinsen i Sør-Kina. Årsaken til sykdommen er nå identifisert som SARS coronavirus (SARS CoV), som er et nyoppdaget coronavirus.
SARS-viruset er et nytt virus. Viruset kan være et opprinnelig dyrevirus, eller det kan være et kjent virus hvor arvestoffet er endret. Viruset er meget infeksiøst og mer enn 50% av helsepersonell som pleide SARS-pasienter ble selv syke.
Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) eller på norsk alvorlig akutt luftveissyndrom er et influensaliknende sykdomsbilde med høy infeksiøsitet, sykelighet og en dødelighet på ca. 8-10%.
Ved mistanke om SARS er det akuelt å teste den syke på forekomst av antistoffer mot viruset i blodet. Rønten av lungene kan avsløre om det foreligger lungebetennelse.
Ca. 5-10% av pasienter med schizofreni begår selvmord. Faren for selvmord øker hvis vedkommende har gjort tidligere selvmordsforsøk, er deprimert, er stoffmisbruker, eller er mann.
SARS er et virus, som smittes ved dråpesmitte. Viruset kan overleve opptil 6 timer utenfor menneskekroppen, og kan dermed overføres via gjenstander som er virusinfisert.
Viruset stammer trolig fra dyr, kanskje fugler, og sykdommen ble først oppdaget i Hanoi, Vietnam 28. februar 2003. WHO mener viruset stammer fra Guangdong-provinsen i Kina.

Nettsteder om SARS:

SARS er et virus (se Hva er et virus?) i coronavirus-familien. Dette er virus som normalt gir oss vanlig forkjølelse eller diaré, men SARS har vist seg å..
www.forskning.no/Artikler/2003/april/1050851678.25

Verdens helseorganisasjon koordinerer arbeidet med alvorlig, akutt luftveissyndrom (sars, severe acute respiratory syndrome). Sykdommen skyldes et nytt.
www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=
MainArea_5661&MainArea_5661=5565:0:15,1219:1:0:0:::0:0

Universitas – Norges største studentavis
Flere Blindernstudenter har blitt rammet indirekte av SARS–epidemien. På grunn av SARS–epidemien bestemte de seg for å avlyse turen.
www.universitas.no/?sak=3238

Verdens helseorganisasjon frykter at det i nær fremtid vil dukke opp nye varianter av Aids, Sars og Ebola. (51 min. gammel) Les saken >
mylder.no/?drill=sars

Annonser:

Legg igjen en kommentar