Sjøsyke

Et vanlig middel mot reisesyke/sjøsyke er ingefær. Du kan kjøpe den i kapselform på helsekostbutikk, eller du kan kjøpe roten fersk i en vanlig dagligvarehandel.
I Norge blir dette ofte behandlet med reisesyketabletter antihistaminer. Mange av disse gir søvnighet og kan ikke kombineres med å være fullt opplagt som man må være bak rattet f.eks. Noen av de nyere tablettene har lite bivirkninger.
Sjøsyke er en betegnelse på kvalme, ubehag og oppkast som oppstår ved kraftig belastning av balansenerven, ofte forsterket med kontraherende inntrykk fra synsnerven. Sjøsyke rammer de fleste i mer eller mindre grad, og i alle tilfeller vil sykdommen gå over av seg selv, enten etter en tilvenningsperiode ombord i båt(dager) eller ved å gå i land.
Fra gammelt har det å tygge på noe, vært ansett som hjelpsomt. Å feste blikket på noe som ikke beveger seg er ofte nyttig. Avkok av ingeferrot er trolig mest effektivt.
Sjøsyke har ikke noe med psykologi å gjøre, og derfor er det umulig å kurere lidelsen med ren viljestyrke. Men tilstanden kan manipuleres på en måte som får den til å forsvinne slik at man igjen kan nyte sjøreisen. Sjøsyke – og for øvrig alle andre former for bevegelsessyke fra bilsyke til romfartssyke – oppstår når hjernen får mange forskjellige beskjeder om de omgivelsene vi befinner oss i.

Nettsteder om Sjøsyke:

Sjøsyke — Portal
Å bli sjøsyk var tidligere helt normalt på de båtene som har gått i sambandet Utsira – Haugesund. I dag går det mye bedre! Nyebåten som kom januar 2005.
turist.utsira.kommune.no/werr/oleole/jlolk

Nettavisen – Slik unngår du sjøsyke
På vei mellom Shetland til Bergen i seilbåt. Bare det å se i kikkert kan være en prøvelse dersom sjøsyken truer.
www.nettavisen.no/bat/article1112948.ece

Lommelegen.no – Helse på Internett – Spør Legen, sykdommer, skader.
Emnet er om det går ann å bli «immun» mot sjøsyke? Jeg mener at det går ann og bli såpass vant med å være på sjøen at du sjeldent eller aldri blir sjøsyk.
www.lommelegen.no/phpf/forum/viewtopic.php?p=
105671&sid=8d19091e39e526184acb9c89b7f55b4f

Annonser:

Legg igjen en kommentar