Skabb

Skabb er navnet på en liten midd som lever og legger egg i ganger som den graver ut i det øverste laget av huden.
Skabb er en hudsykdom som skyldes en skabbmidd som graver ganger i huden og legger egg. Typisk for denne tilstanden er at du uten tidligere hudplager plutselig får en plagsom kløe, som oppleves mest intens etter at du har lagt deg for å sove.
Skabb behandles vanligvis med Nix krem 5%, men det finnes også andre kremer på markedet. Kremen påføres helst før sengetid, og vaskes bort påfølgende morgen/formiddag.
Årsaken er smitte med midden med navnet Sarcoptes scabei var hominis. Denne midden er bare 0,3-0,4 mm lang og kan derfor knapt ses med det blotte øye.
Skabb gir kraftig kløe, særlig i hudfoldene på håndleddene og ankelen, mellom fingrene og rundt kjønnsorganene. Kløen er ofte verst om natten.
Det er avgjørende å kvitte seg med eventuelle skabbmidd som kan være i huset. Skabbmidd vil dø etter en uke uten hudkontakt. Sengetøy, håndklær og klær som har vært nær huden, må vaskes ved 60 grader.
Det er viktig å huske på at skabben ikke forsvinner av seg selv, men dersom du følger legens råd og er nøye med behandlingen, er det sjelden at behandlingen ikke er vellykket.

Nettsteder om Skabb:

Skabb – Lommelegen.no
Skabb er en sykdom forårsaket av midd, som er et lite edderkoppdyr. Skabbmidden graver ganger og legger egg i hudens hornlag.
www.lommelegen.no/art/art354.asp

Skabb – Pasienthåndboka
Skabb er en hudsykdom som skyldes en skabbmidd som graver ganger i huden og legger egg. Typisk for denne tilstanden er at du uten tidligere hudplager
www.pasienthandboka.no/default.asp?mode=document&documentid=1662

Skabb (Sarcoptes scabiei) er en liten midd. En variant av infeksjonen kalles Norwegian scabies. Ved skabbinfeksjon produseres betydelige mengder midd
www.helse-og-velferdsetaten.oslo.kommune.no/474_skabb_/

Annonser:

Legg igjen en kommentar