Skjørbuk

Sykdom som skyldes C-vitaminmangel; de viktigste symptomene er blødende tannkjøtt, tretthet og mottakelighet for infeksjoner. S. var tidl. spesielt utbredt blant sjøfolk.
Skjørbuk er en mangelsykdom. Den forårsakes av mangel på C-vitamin (l-askorbinsyre). Skjørbuk medfører blødninger, oppsvulmet og blodig tannkjøtt, dårlig appetitt, vekttap og tretthet.
Sykdommen utvikler seg etter 4-7 måneder med ensidig kost. Navajoindianerne i Nord-Amerika har større sjanse for å få skjørbuk. Tidligere rammet skjørbuk ofte sjøfolk, siden disse levde på ensidig kost i opptil flere måneder.
Skjørbuk var et betydelig problem på mange arktiske og antarktiske ekspedisjoner. Det var de norske legene Axel Holst og Theodor Frölich som i 1907 viste at skjørbuk var en kostholdssykdom. De gav først marsvin c-vitaminfattig diett og fremprovoserte skjørbuk. Når marsvinene igjen fikk c-vitaminholdig diett forsvant sykdommen. I 1937 fikk Albert Szent-Györgyi nobelprisen for sin oppdagelse av askorbinsyre som c-vitamin.
Mangel på C-vitamin kan forekomme hos personer med et ensidig kosthold. Den alvorligste mangelsykdommen er skjørbuk, som skyldes en svekkelse av bindevevet i kroppen. Tegn på skjørbuk er blødninger under huden og fra tannkjøttet, løse tenner og leddsmerter.
C-vitaminmangel kan også føre til depresjon, blodmangel, tiltaksløshet, dårlig matlyst og et svekket immunforsvar.

Nettsteder om Skjørbuk:

Artikkel
Mangel på C-vitamin fører etter hvert til skjørbuk, en kjent og fryktet. I opptegnelsene fra samiske områder er det lite som tyder på at skjørbuk var noe..
www.imv.uit.no/english/science/publicat/ottar/Ottar298/index/artikkelen.html

NettDoktor.no – Fakta om vitamin C
De første tegn på skjørbuk er tretthet, hyppige forkjølelser. Et daglig inntak av C-vitamin på kun 10 milligram kan forhindre skjørbuk.
www.nettdoktor.no/ernaering/vitaminer/artikler/vitaminc.php

Skjørbuk – Kildenett
Skjørbuk. Hører til Sjukdom. Sykdom som skyldes C-vitaminmangel. De viktigste symptomene er blødende tannkjøtt, tretthet og mottakelighet for infeksjoner.
ny.kildenett.no/ordbok/Skjorbuk

Annonser:

Legg igjen en kommentar