Svulst – tumor

Svulst, eller tumor på latin, er en oppsvulming av organer eller kroppsvev uten en fysiologisk funksjon. En godartet svulst (Tumor benignus) vokser langsomt og er vanligvis ufarlig, mens en ondartet svulst (Tumor malignus) sprer seg ved utsåing, såkalte metastaser, til andre organer. Ondartede (maligne) svulster kalles kreft.
svulst, tumor og kul er ord med samme betydning, og strengt tatt har ikke de to første ordene betydningen «ondartet», selv om en del bruker dem på denne måten.
En kul heter på latin en tumor. For mange er tumor synonymt med kreft, men tumor kan også bety bare en kul, det kan være feks en fettkul. Tumor betyr altså ikke nødvendigvis kreft. En svulst er et annet navn for tumor, og betyr ikke nødvendigvis kreft. Imidlertid er det mange som bruker ordet svulst når de mener kreft.

Nettsteder om Svulst – tumor:

Radiumhospitalet.no – Ulike typer kreft
Med svulst forstås den gradvise økningen i antallet celler som deler seg og som derved produserer en voksende cellemasse.
www.radiumhospitalet.no/Norsk/Pasienter_og_parorende/Informasjon_om_kreft/
Ulike_typer_kreft/

Fjernet 15 kilos svulst – ba.no
31-åringen fra en landsby i Hunan-provinsen fikk fjernet 15 kilo av svulsten som har vokst i ansiktet hans. Totalt veide svulsten om lag 23 kilo før legene
www.ba.no/nyheter/urix/article2941351.ece

Godartet svulst i biskjoldbruskkjertlene – Doktor Online
Jeg har en veldig bekymret svigermor som har vært hos legen og fått vite at hun mest sansynlig har en godartet svulst i biskjoldbruskkjertlene.
www.doktoronline.no/qa/forum/3/qa2399156.html

Carcinoide svulster – Pasienthåndboka
Carcinoide svulster forekommer først og fremst i magetarmkanalen. De har sitt opphav i celler som kan produsere hormoner og signalstoffer.
www.pasienthandboka.no/default.asp?mode=document&documentid=6112

Annonser:

Legg igjen en kommentar