Toksisk sjokksyndrom

Opp til 30% av menstruerende kvinner med toksisk sjokksyndrom får tilbakefall. Det er hos dem som har opplevd dette, viktig å være forsiktig med bruk av tamponger. Tilbakefallene er oftest mildere. Selv om infeksjonen er alvorlig og farlig, kommer de aller fleste seg ved behandling.
Toksisk sjokksyndrom (forkortet TSS) er en lidelse som opptrer vanligst hos jenter og kvinner under menstruasjonen.
Tidligere var tilstanden vanligst hos menstruerende kvinner som hadde hatt tampong liggende inne lenge. Imidlertid kan bakterier fra nese og svelg, skjede, endetarm og fra sår på kroppen også utløse tilstanden.
Bruk av tampong kan øke risikoen for toksisk sjokksyndrom hvis tampongen ikke byttes ut ofte nok.
Toksisk sjokksyndrom (TSS) er en sjelden, men alvorlig tilstand, som skyldes giftstoffer fra enkelte bakterier.
I alvorlige tilfeller må pasienten innlegges på sykehus. Der konsentrerer man seg om å korrigere eventuelt sjokk og ubalanse i væskesammensetningen, og det gis antibiotika intravenøst for å fjerne bakteriene. En sjelden gang kan det bli nødvendig å fjerne betent vev med operasjon.
Toksisk sjokksyndrom som skyldes gruppe A streptokokker, er ofte enda alvorligere, og svært rask behandling er viktig for å unngå livstruende skader. Dødeligheten ved denne tilstanden er 15-30%.

Nettsteder om Toksisk sjokksyndrom:

 

Toksisk sjokksyndrom – Wikipedia
Toksisk sjokksyndrom (forkortet TSS) er en lidelse som opptrer vanligst hos. kan øke risikoen for toksisk sjokksyndrom hvis tampongen ikke byttes ut.

Toksisk sjokk syndrom – Pasienthåndboka
Pasienthåndboka. Om sykdom, livsstil og helse. Toksisk sjokksyndrom (TSS) er en sjelden, men alvorlig tilstand, som skyldes.

TSS – Wikipedia
Toksisk sjokksyndrom. Ton Steine Scherben. Trondhjems studentersangforening. Dette er en pekerside, og inneholder kun pekere til forskjellige betydninger av dette.

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar