Urinsyregikt – podagra

(podagra)
Urinsyregikt betegnes også podagra, Kaptein Vom’s sykdom, krystall-leddgikt. For århundrer siden ble sykdommen betegnet «the disease of kings and king of diseases».
Hos noen kan tilstanden bli kronisk uten de typiske anfallene med akutte smerter. Ubehandlet kan tilstanden føre til avleiringer av uratkrystaller i huden, f.eks. på ørene, på baksiden av albuene. Forhøyet utskillelse av urinsyre kan også medføre dannelse av nyrestein, noe som kan gi nyresteinsanfall.
Urinsyregikt (podagra) er forårsaket av et overskudd av urinsyre i kroppen. Syren produseres når protein fordøyes, og skilles normalt ut i urinen. Hvis blodet inneholder for store mengder urinsyre, kan syren krystallisere seg på innsiden av leddene, og i øreflippene og nyrene.
Sykdommen forekommer først og fremst hos middelaldrende menn. Har man mistanke om urinsyregikt hos et ungt menneske, bør han/hun umiddelbart utredes med tanke på en underliggende blodsykdom.
Første prioritet ved behandling av urinsyregikt er å sørge for smertelindring ved hjelp av betennelseshemmende preparater som ibuprofen, indometacin e.l., men ikke acetylsalisylsyre.
Et anfall av urinsyregikt (podagra) skyldes ofte en rask økning av urinsyre i blodet og vevet hos en person som til vanlig har litt høye urinsyreverdier. Den raske økningen kan f.eks. skyldes at man har spist purinrik kost eller drukket mye alkohol.
Hos pasienter med urinsyregikt regner vi med at den økte mengden urinsyre i blodet i 90% av tilfellene skyldes nedsatt utskillelse av urinsyre gjennom nyrene. Og for de fleste er dette en medfødt disposisjon.

 

Nettsteder om Urinsyregikt – podagra:

 

Urinsyregikt – helsenett.no
Urinsyregikt kjennetegnes ved akutte smerteanfall i ledd, spesielt i foten. Urinsyregikt er en stoffskiftesykdom med urinsyreopphopning i kroppen, og.

Urinsyregikt – Wikipedia
Urinsyregikt er en sykdomstilstand som skylles for høy konsentrasjon av urinsyre. En vanlig form for urinsyregikt er podagra, når krystallene legger seg.

Urinsyregikt
Urinsyregikt kan være en meget smertefull, akutt eller kronisk,. Till Uhlig betegner urinsyregikt som en forsømt livsstilssykdom.

Urinsyregikt (podagra) – Norsk Revmatikerforbund
Urinsyregikt kjennetegnes ved akutte smerteanfall i ledd, spesielt i foten og i stortåen. Hva kommer urinsyregikt av? Urinsyregikt er en.

Urinsyregikt (podagra) – Doktor Online
. urettmessig, tenker mange at urinsyregikt er en selvpåført sykdom – resultatet. Urinsyregikt er forårsaket av et overskudd av urinsyre i kroppen.

 

Annonser:

En kommentar om “Urinsyregikt – podagra”

  1. Har hatt hjerneslag, april 2018. Brukte Albyle fikk podagra. Gikk over til Plavix fikk podagra. Drikker lite akohol eller øl. Har noe dårlig nyrefunksjon ( nær grenseverdi).
    Hva kan erstatte Albyle og Plavix?
    Bedres nyrefunksjonen ved å drikke mer vann?
    Hva kan bedrer nyrefuksjonen for å unngå for mye urinsyre?

    Svar

Legg igjen en kommentar