Ytre ørebetennelse

Ytre ørebetennelse eller ekstern otitt er en betennelse i det ytre øre og øregang. Sammen med mellomørebetennelse kalles ytre ørebetennelse ofte bare «ørebetennelse». Sykdommens hovedkjennetegn er betennelse i huden i øregangen med tilhørende hevelse og smerte, og ved infeksjon kan øregangen tettes helt med opphovnet vev og puss.
Betennelse i det ytre øre er en betennelse eller et eksem i huden i øregangen.
Betennelse i det ytre øret skyldes infeksjon med bakterier eller sopp i huden i øregangen. Årsaken til infeksjonen er ofte at man har mistet de beskyttende fettstoffene som dannes i øret.
Ikke rens øret med vattpinner, kjemiske midler eller lignende. Husk: Ikke noe skal lenger inn i øret enn du kan komme med albuen! Har du hatt ørebetennelse før, bør du starte behandling igjen selv ved de minste symptomer.
Betennelsen kan gi kraftige øresmerter. Den kan bli kronisk og meget vanskelig å helbrede. Det kan oppstå en byll i øregangen som følge av en slik betennelse. Som regel helbredes en betennelse i det ytre øret etter syv til ti dager med riktig behandling.
Det finnes også en sjelden og alvorlig form for ekstern otitt kalt nekrotiserende ekstern otitt, der beinet i kraniet rundt øregangen blir infisert. Selv om navnet på denne tilstanden inneholder ordene «ekstern otitt» er den en veldig annerledes sykdom enn vanlig ytre ørebetennelse, det er en form for osteomyelitt. I stedet for å være en tilstand de fleste står i fare for å få, er nekrotiserende ekstern otitt, også kalt malign otitt, en livtruende sykdom som kun oppstår hos individer med alvorlig diabetes eller sterkt nedsatt immunforsvar.

Nettsteder om Ytre ørebetennelse:

 

Terra-Cortril Polymyxin B
Brukes i forbindelse med øreoperasjoner og ved kronisk ørebetennelse. 2-4 dråper i ytre øregang 3 ganger daglig. Teksten er hentet fra Felleskatalogen.

Ørebetennelse – Wikipedia
2 Ytre ørebetennelse (ekstern otitt) 2.1 Etiologi. Ytre ørebetennelse er en vanlig tilstand, og karakteriseres av en betennelse i den ytre øregangen.

Hvorfor gråter babyen – Familieprodukter
Gode råd og tips til småbarnsforeldre om kolikk, søvn og rutiner. De ytre «blondekantene» må ikke ligge brettet innover – også vanlig årsak til lekkasje.

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar